test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / ZARARLI CANLILAR - hAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Tahtakurusu oval yassı şekilde olup, baş ve gövde uzunluğu türlerine göre 2 ila 5 mm civarındadır. Tahtakurusunun bir çok türü vardır. Tahmini 70 civarında türü olduğu tahmin edilmektedir.

Tahta Kurusunda Beslenme :

Tahtakurusu kan emerek beslenir. Bünyesinin 4 – 5 katı kadar kan emebilir. Tahtakurusu ile mücadele edilmez ise geceleri beslenen tahtakurusu hemen faliyete geçerek insanların kanını emerler. Tahtakurusu insanlardan kan emerken salgılamış oldukları salgılardan dolayı insanlar, ısırılmalarından etkilenmezler. İnsanların tahtakurusu ısırığından haberleri bile olmaz. Tahtakurusu ısırığı sırasında salgılamış oldukları salgıdan dolayı insanların kanı ısırık bölümünde pıhtılaşmaz. Tahtakurusu kan emdikten sonra insanların derilerinde tahtakurusu ısrığından dolayı pembe kabarcıklar oluşur ve kaşınma başlar. Ancak tahtakurusu beslenmesini tamamlamıştır.

Tahtakurusu, insanlardan kan emerek beslendikten sonra 550 gün, 18 ay veya başka bir deyişle 1.5 yıl beslenmeden canlı kalabilir.

Tahtakurusunda Üreme :

Tahtakurusu yumurtlama yöntemi ile çoğalır veya ürer. Tahtakurusunda erkek ve dişi ayrımı yoktur. Çift cinseyetlidir. Tahtakurusu yumurtalarını tahta çatlaklarına, yatak, kanepe, koltuk dikiş ve kıvramlarına bırakır.

Bir ergin tahtakurusu 200 civarında yumurta bırakır. Tahtakurusunun bırakmış olduğu bu yumurtalar kısa bir sürede uygun ısı ve ortamda açılarak genç tahtakurular piyasaya çıkarlar.

Yeni yumurtadan çıkan genç tahtakurular daha saldırgan olarak hemen kan emmek için ortam ararlar.

Tahtakurusu İle Mücadele :

Tahtakurusu ilaçla çok zor ölen bir haşeredir. Tahtakurusu mücadelesinde ekseriyetle sıvı tahtakurusu ilacı kullanılmalıdır.

Tahtakurusu ilaçlaması için profösyönel tahtakurusu ilaçlama firmaları ile anlaşarak tahtakurusu ilaçlama yaptırılmalıdır.

Tahtakurusu ile mücadele önemlidir, uzman ilaçlama elamanlarının ilaçlama yapmalarına müsaade edilmelidir.

Tahtakurusu ile mücadele edilmezse insanlara birçok zararı olabilir. Birçok hastalığı insanlara bulaştırabilir. Onun için tahtakurusu ile mücadele yapılması gerekmektedir.

Sinek ve sivrisinek mücadelesinde sinek ilaçları ve sinek öldürücü cihazlar kullanılmaktadır. Sinek ve sivrisinek mücadelesi muhakkak surette yapılmalıdır. Çünkü insan sağlığı açısından çok önemlidir. Hem insanların vehemde insanların faydalandığı bitki ve hayvanların sağlığı açısından bütün sineklerle mücadele önemlidir.

Sinekle mücadele günümüzde üç şekilde yapılmaktadır. Bunları kısaca inceleyelim.

1- Kimyasal Mücadele : Yani sinek ilaçları ile mücadele. Sinek ilaçları günümüzde sinek öldürücü ve sinek mücadelesinde en yaygın yapılandır. Bu alanda dünya devi birçok firma sinek ilacı üretmekte ve satmaktadır. Sinek öldürücü ilaçlar değişik kullanma şekilleri ile pazarlanmaktadır. Bunlar Sprey, Solüsyon, Sisleme, Tablet vs. şeklinde kullanılmaktadır. Bunlar ya direkt olarak bütün sinekleri öldürme amacı ile sıkılan ilaçlar (Sprey – Sisleme) olabilir, veya kovucu nitelikte solüsyon, tablet (Isıtınca koku yayan) ilaçlar olabilir.

2- Biyolojik Mücadele : Biyolojik mücadele yıllardan beri yapılan bir mücadeledir. Sinekle beslenen balık, böcek, kuş gibi canlıların üremesine ve çoğalmasına altyapı oluşturmak.

3- Sinek öldürücü cihazlarla Sinek Mücadelesi : Esas konumuz olan sinek öldürücü cihazları veya sinek kovucu cihazları üç başlık altında incelememizde fayda vardır.

a- Elektronik Sinek Öldürücü Cihazlar : Elektirikli sinek öldürücüler voltaj trofaları ile ızgaralara giren sinekler kısa devrede yanarak ölürler. Bu elektronik sinek öldürücü aletlerin ışık düzenlemeleride sinekleri cezp etme özelliği mevcuttur. Bu sinek öldürücü aletler sineği kendine doğru çeker. Elektrikli sinek öldürücü aletlerin, aynı zamanda sinek yapışkan levhalı olanlarıda mevcuttur.

Ayrıca sinek kovucu aletler olarakta adlandıracağımız elektronik sinek kovucu ampullerde mevcuttur. Özel yapım tekniği ve renk özelliği nedeniyle yakılan bu ampullerin olduğu bölgeye sinek gelmez. Sinek öldürücü ampul veya sinek kovucu ampul olarak piyasada satılmaktadır.

b- Sinekle organik mücadele cihazları : Sinek öldürücü yapışkan levhalardır. Bu levhalar özel olarak üretilmiş renkte olup, sineği cezp etme sistemine göre ayarlanmıştır. Yapışkan sinek öldürücü levhalar sineği cezp ederek kendine çeker, levhaya yapışan sinek orada ölür.

c- Mekanik sinek kovucu cihazlar : Mekanik sinek kovucu, engelleyici ve sinek öldürücü aletler olarak tanımlanmalıdır. Bunlar nelerdir tel örgü, tülbent, cibinlik ve sinek öldürücü raket olarak sayabiliriz. Bunlar eski yılardan beri kullanılan aletlerdir. Özellikle sinek öldürücü raket her yerde satılmaktadır.

Simeklerle mücadele, İnsanların asırlardan beri mücadele verdikleri bir yöntemdir. Bu mücadele yöntemlerini gittikçe geliştirmişler. Kimyasal ürünlerden başlayarak elektronik sinek öldürücü cihazlara kadar birçok değişik ürün geliştirmişlerdir. Halen bütün dünyada bu yöntemler sinek öldürücü olarak kullanılmaktadır.

Kene ilaçlama son günlerde devamlı gündeme gelmektedir. Bunun sebebi kene ısırması ile bulaşan Kanamalı Kırım Kongo hastalığıdır. Kene zararlarına baktıktan sonra kene ilaçlaması nın devamlı yapılması gerekli olduğunu göreceğiz.  O zaman ilaçlama konusuna girmeden kene nedir ? nasıl beslenir ? zararları nelerdir ? bunları öğrenelim.

Kene nedir : Kene örümcekgillerden insan ve hayvanların kanlarını emerek beslenen bir parazittir.

Kenenin özellikleri :

1 ila 5 mm arasında değişen büyüklüklerde bir çok kene türleri mevcuttur. Kene türleri ayrı ayrı mikrop ve virus taşıyabilir.

İnsanların ve hayvanların kanını emerek yaşamaktadırlar. Kene büyüklüğünün 200 katına kadar kan emebilir. Kene yerde uygun yer bulursa 1 sene beslenmeden canlı kalabilir.

Kene Çeşitleri Nerelerde Yaşar :

Kene ve kene çeşitleri genellikle çalılık, dere kenarı, meralarda ve hayvan barınakları çevresinde yaşarlar. Kene ve kene çeşitleri kan emme ihtiyacı oluştuğu an ağaç yaprakları ve çalı uçlarına çıkarak yanlarından insan ve hayvanların geçmesini bekler burada kurbanlarına tutunarak kan emmeye başlarlar.

Kene ve kene çeşitleri insan ve hayvanların vücudunda daha ziyade yumşak doku olan yerlerde tutunur. Ekseriyetle İnsanlarda Ense, kulak arkası, saç dipleri, karın ve kasık bölgesinde yerleşirler. Hayvanlarda kasık arası, kuyruk altı, kulak içi, koltuk altı gibi yerlere yapışarak kan emerler.

Kenelerin Beslenmesi :

Kene ve kene türleri İnsan ve hayvanların vücuduna yapışarak, bulundukları yerde baş kısımlarında bulunan kan emme organı ile bir yer açarak kan emmeye başlar. Bu bölgeye salgılamış olduğu bir sıvı neticesinde insanın haberi bile olmaz. Kene türleri 9 ila 12  gün arasında kan emerek insan ve hayvanları terk ederek toprağa düşerler.

Yere düşen dişi kenelerin her biri 3.000 civarında yumurta çıkararak ölür. Bu yumurtalardan larva çıkar bu larvalar bazı ara konakçı kullanarak ( Kuş gibi canlılar ) burada tekrar keneye dönüşür. Kenelerin ömrü 2 yıl civarındadır. Kene türleri beslenmeden canlı olarak 1 yıl yaşayabilir.

Kenelerin Zararları :

Kene ilaçlaması ve kene mücadele si yapılmazsa, keneler taşımış olduğu mikrop ve viruslarla insan ve hayvanlara çeşitli hastalıklar bulaştırıp, hasta olmalarına hatta ölümlerine bile sebep olurlar.

Kene ısırması, insanlarda Kırım Kongo Hastalığı dışında bazı hastalıklarında amillerini taşıyarak hastalık bulaştırırlar. Lymne – Borreliose – Fsme – Tularemia – ( Mittelmeer – Flecfieber ) Akdeniz Ateşi ve Ehrlichiosis gibi hastalık bulaştırırlar.

Kene türleri, hayvanlarada bir çok hastalık bulaştırır. Aynı zamanda hayvanlarda tedavisi olmaz ise hayvanı öldürebilen  kan parazitleri  ( Protozoolar ) ile ilgili bir çok hastalığın çıkmasına sebep olurlar. Hayvanlarda yoğun bir kene invazyonu oluşursa salgıladıkları tükrük bezi salgısı ile hayvanların sinir sistemini bozup felç yaparak öldürebilir.

İnsanlar İçin Kenelerden Korunma Yolları:

İnsanlar, kenelerin daha rahat görülebileceği açık renk elbiseler giymeli, çalılık ve yüksek otlu alanlardan uzak durmalıdırlar.

Direk otlar üzerine oturmamalı, kilim, battaniye gibi örtüler üzerine oturulmalıdır. Böcek kaçırıcı ilaçlar (DEET) yararlı olabilmektedir.

Kırsal alanlarda yapılan geziler sonrasında tüm vücut kene varlığı yönünden kontrol edilmelidir. İnsanlar üzerinde tespit edilen keneler hemen ince uçlu bir pens yardımı ile çıkartılmalıdır. Çıkartma işlemi yapılırken pens ile kenenin mümkün olduğunca ağız tabanından yakalanması sağlanmalıdır
.
Keneleri elle çıkartmaya çalışmaktan kaçınmak gerekir. Kenelerin ağız organellerinde, balık oltalarında olduğu gibi geriye dönük çok sayıda dikenler vardır. Ayrıca salgıladıkları özel bir madde ile ağız organellerini dokulara yapıştırırlar. Bunlar kenenin ağız organellerinin koparak dokuda kalmasına ve ileri aşamada apse olgularına yol açabilir. Ayrıca parmakla sıkıştırmalar kenenin daha fazla etkeni bulaştırmasına neden olabilir.

Hayvanlar için Kenelerden Korunma Yolları :

Hayvanların kenelerden korunabilmesi için öncelikle barınaklarının düzenli inşa edilmesi yarık ve çatlakların kapatılması gereklidir.  Ayrıca toprağa uygulanabilen ilaçlar ile barınaklar düzenli olarak ilaçlanmalıdır.

Özellikle bahar aylarından başlayarak, kenelerin aktivasyon gösterdikleri dönemlerde hayvanlara sistemik ve uzun süre etkili akarisidler uygulanmalıdır.

Bu tarz ilaç uygulamalarda, halk sağlığı açısından ilaçların et, süt ve yumurta da kalıntı bırakmayacak şekilde yasal arınma sürelerine dikkat edilmesi gereklidir.

Hayvanların ilaçlanmasında organik fosforlu, Pretrinli, piretroidli ve karbamatlı ilaçların kullanılması önerilmektedir. İvermektin grubu ilaçlar kenelere etkili olmakla beraber etkileri gecikmeli olarak ortaya çıktığından hastalık bulaşmalarını engellemede başarısız kalabilmektedir.

Mera ve otlakların kontrol altında tutulması gereklidir. Kenelerin rahatça saklanabileceği, ot boyları çok yüksek, düzensiz meralar ıslah edilmelidir. İçerisinde çalılık – ağaçlık olduğu alanlar kene yönünden incelenmeli, sakıncalı alanlar ilaçlanmalıdır.
Meralar, çok yoğun kene içeriyor ise genel açık alan ilaçlamaları ile kene populasyonu kontrol altına alınmaya çalışılabilir.

Kene türleri hakkında bu kısa bilgileri verdikten sonra, kene ilaçlamasını nasıl yapalım ve yaptıralım.

Kene ilaçlaması :

Kene ilaçlaması tek başına kalıcı bir çözüm olmayabilir. Çünki kene ilaçları ile ilaçlanır ancak ilaçlanan yerdeki kene türlerini yok edebiliriz. Ama doğadan sonra gelecek kenelere engel olamayız. Bunu ancak doğada kene ile beslenen kene düşmanı canlılarla, kenelerin çoğalması önlenebilir. Bunlar tavuklar ve bazı kuşlardır. Bunun içinde iyi bir kene mücadele proğramı uygulanmalıdır.

Kene ilacı seçilirken dikkat edilmesi gerekmektedir. Spesifik kene ilaçları kullanılması lazımdır. Kene ısırması nı önlemek için bulunduğumuz ortamı ve hayvan barınaklarını ve çevresini bu spesifik kene ilacı ile periyodik olarak ilaçlanması gereklidir.

Kene çeşitleri spesifik kene ilaçlarına çok duyarlıdır. Kene ilacı, ilaçlanan bölgedeki bütün kene çeşitlerini öldürür.

Kene mücadelesi için kene kovucu kokulu ilaçlarla, kene kovucu cihazlarda mevcuttur. Bunlarda kullanılabilir. Ama kene ilaçlaması ihmal edilmemelidir. İlaçlamadan sonra kene kovucu ürünler kullanılabilirsiniz.

Burada üzerinde durulması gereken iş, kene ilaçlama yı uzman birilerine yaptırmak. Kene ilaçları sonuçta zehirlidir kendinize ve çevrenize zarar vermemek için ilaçlama işini profosyönel bir ekibe yaptırmanızda yarar vardır.

İlaçlama yaptıracağınız oturduğunuz mekanı, işyerini, hayvan barınakları ve çevresini anlaşacağınız bir kene ilaçlama şirketine veya kene ilaçlama servisine periyodik olarak ilaçlatmanız gerekmektedir.

Haşere mücadele si nin iki ana yöntemi vardır. Bunlarda birincisi MEKANİK YÖNTEM ikincisi KİMYASAL YÖNTEM yani haşere ilaçlama yöntemidir.

MEKANİK YÖNTEM : Haşere mücadelesinde haşere böceğin üremesi ve beslenmesini önlemek bu şartları ortadan kaldırmak mekanik yöntemin birinci şartıdır. Bunlar nelerdir ?

1 – Oturduğumuz mekanda ve iş yerinde ; haşere böcek gezecek, yumurta bırakacak çatlak delik gibi yerleri ortadan kaldırmak. Sıvamak ve badana yapmak.

2 – Haşere böcek lerin girmemesi ve yuvalanmaması için ; tuvalet, lavabo , küvet , evye , kalorifer , doğalgaz tesisatı gibi mekana boru dış bağlantıları ile giriş çıkışın olduğu boru etrafındaki açıklıkların tamamen kapatılması.

3 – Evde ve işyerinizde devamlı temizlenebilecek eşyaların devamlı temizlenmesi ve yıkanması.

4 – Oturduğunuz mekan ve işyerinizde bodrum ve bina etrafında haşere böcek gibi canlıların barınacağı çöp , pislik ,  su birikintisi bırakmadan ortadan kaldırmak.

5 – İşyerinizde oturduğunuz mekanda haşere böcek gibi canlıların üremesini önlemek için, çöpleri muntazam poşetlemek ve uzun zaman içeride çöp bırakmadan çöplüğe bırakmak lazım.

6 – Haşere böcek gibi canlıların beslenmelerini önlemek için ortalıkta yiyecek içecek bulundurulmaması gerekmektedir.

Mekanik yöntemde bunları yerine getirdikten sonra yine haşere böcek görülüyorsa, yine mekanik yöntem içinde sayabilaceğimiz, elektronik haşere kovucu veya öldürücü aletler kullanmak gerekebilir. Bu aletler haşere mücadelesi için özel yapılmış aletlerdir. Her haşereye göre ayrı ayrı dizayn edilmişlerdir.
Örneğin : Fare kovucu – kuş kovucu – yılan kovucu – sinek kovucu – sinek öldürücü – köpek kovucu gibi

Elektronik haşere kovucular, ultrasonik böcek kovucular ses dalgası yayarak kaçıranlar ( Bunların insana ve evcil hayvanlara zararı yoktur )  veya elektronik haşere böcek öldürücü aletler şeklinde piyasada mevcuttur.

KİMYASAL YÖNTEMLER :

Mekanik haşere mücadelesi ile yetersiz kalınıyor ise o zaman kimyasal yöntemi deyreye sokmakta yarar vardır.

Kimyasal yöntem adı üzerinde kimyasallardan elde edilmiş ilaçlardır. Haşere böcek ilaçlama basit gibi görülsede önemlidir.

İlaç olduğu için haşere böcek ilaçlama yapılırken dikkat edilmesi gerekir. Sonuçta haşere böcek ilacı zehirdir insana zarar verebilir.

Onun için haşere böcek ilaçlama sı bu konuda uzmanlaşmış bir ekibe yaptırılmalıdır. Aynı zamanda bu ilaçlama servisi elamanlarının tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır.

Haşere mücadele yöntemleri ile mekanlarınız haşere böcek ten arındırılmış olur.

Fare türleri nelerdir ? Farenin zararları nelerdir ? Fare kontrol için ne yapılmalıdır,  fare ilaçlama neden yapılmalıdır.

Fare türleri nelerdir : Ev faresi – Lağım Faresi – Kaya faresi – Kör fare – Çatı faresi – Su faresi – Tarla faresi – Hamster – Kanguru faresi gibi türlerdir.  Bunlardan Ev faresi ve tarla faresinin değişik türleride mevcuttur.

Üremeleri : Yetişkin bir dişi fare yılda 4 – 6  kez gebe kalır. Bir batında 6 – 12  yavru yapar.  Fare memeli bir hayvan olup yavrularını sütle besler.  Ömürleri bir yıldır.

Farenin Zararları : Fare zararlı bir hayvandır zararlarını şöyle sıralayabiliriz.

1 – Fare türleri ev,  işyeri ve diğer meskenlerdeki eşyaları ve bu mekandaki kablo sistemini kemirerek ekonomik kayıplara yol açarlar.

2 – Fare evde insanlar uyurken kulak, burun gibi organlarını kemirebilirler.  ( Tükrük bezlerinden salgıladıkarı bir sıvı narkoz etkisi yaptığından insanın haberi bile olmaz. )

3 – Yine fare türleri evcil hayvanlarada zarar verir. Ahır ve hayvan barınak ve yem depolarında yuvalanarak hayvanların yemlerine ortak olur.  Aynı zamanda çevreden hayvanlara hastalık bulaştırırlar.

4 – Bir çok hastalığın mikrobunu taşırlar. İnsanları ve hayvanların hasta olmasına hatta ölümüne sebep olabilirler. Fare mücadelesi yapılmazsa Fare, Veba – Verem – Kuduz – Tifüs – Grip – Tifo – Listerozis – Paraziter hastalıklar – Lym hastalığı – bağırsak iltihapları – Humma gibi hastalıkları insanlara bulaştırabilir.

5 – Bazı fare türleri,  fare mücadelesi yapılmazsa yetiştirdiğimiz sebze ve meyveleri kemirerek zarar verebilirler. Ekenomik kayıplara sebep olur.

İnsanlar fare türlerinin bu zararlarından dolayı yıllardan beri fare mücadelesi yapmışlardır. Fare mücadelesi içinde çeşitli fare mücadele yöntemleri denemişlerdir. İşte bunlardan bazılarını kısaca anlatalım.

Fare evde ve iş yerinde yiyecek ve içeceklere zarar verdiği için evde fare tuzağı,  fare kapanı, fare yapıştırıcı veya tutkalı kullanmışlardır. Fare tuzağı, fare kapanı, fare yapıştırıcılar belli bir yer için olduğundan fare kontrol edilemez. Dolayısıyla daha etkili bir fare mücadele yöntemi uygulamak gerekmektedir.

Etkili fare mücadele yöntemini iki şekilde değerlendirebiliriz.

Bunlardan birincisi.

Mekanik Fare Kontrol sistemi : Fare haşere kovucu – Fare savar – Ultrasonik elektronik fare kovucular, Ultrasonik ses çıkararak fare savar aletler kullanılabilir.

İkincisi esas konumuz fare ilaçlama .

Kimyasal Fare Kontrol Sistemi : Buna fare ilaçlama da diyebiliriz. Fare ilaçlama çok önemlidir. Fare ilaçları iki türdür.

a – Sıvı Fare İlaçları

b – Toz, palet ve paste ( Zehirli Yem ) Fare ilaçları.

Bu ilaçlar zehirlidir. Farelerde yapı olarak kusma özelliği yoktur,  aldığı ilacı veya zehiri dışarıya çıkaramadığı için kesin ölürler.

Fareler zehirlendikleri zaman dışarı çıkmaz yuvalandıkları yerin derinliklerine sığınır. Onun içinde ilaç kullandıktan sonra fare ölüsü dışrıda fazla görülmez.
Fare ilacı veya zehiri kullanılırken kesinlikle el değmemelidir. Çünkü insan kokusunu hissettiği an fare zehirli yemi yemez.

Fare ilacı veya fare zehirini kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Burda önemli husus ev, işyeri ve mekanlarda fare gördüğünüz ve hissettiğiniz anda fare ilaçlama işini kişisel olarak yapmaktansa, uzman bir fare ilaçlama servisi ile görüşerek, fare ilaçlama servisi elamanlarına ve uzmanlarına ilaçlama yaptırmanız iyi olur.

Fare ilacı sonuçta zehirdir. Fare ilaçlama işini kendiniz yaparsanız, hem kendinize hemde yakınlarınıza zarar verebilirsiniz. Fare ilaçlama servisi ile anlaşarak, fare ilaçlaması yaptırınız. Aynı zamanda uzmanların tavsiyesine harfiyen uyunuz.

İyi bir fare ilaçlama ile fare kontrol altına alınır ve yok edilir.

Sivrisinek kovucu ilaç – elektronik alet – bant -  sivrisinek kovucu proğram ve solüsyonların önemi.
İnsanlar ve hayvanlar sivrisinekten çektiğini hiçbir canlıdan çekmemiştir.
Onun için sivrisinek mücadelesi insanlar için önemlidir.

Sivrisinekler kutuplar hariç Dünyanın her tarafında yaşar. Bir çok çeşidi vardır. Sivrisinekler çabuk ürerler bir sivrisinek 100 ün üzerinde yumurtayı durgun suların bulunduğu yerlere bırakır.  2 – 3  gün sora  larvalar çıkar, pupa evresinden sonra 8 -  10  gün içerisinde sivrisinek oluşur. Böylece  14 – 15  günde yumurta sivrisineğe  dönüşmüş olur.. İnsanları dişi sivrisinekler sokarlar.

İnsanın asırlardan beri başına bela sıtma hastalığıdır .  Bu hastalığında amilini ( Protozoonlar )  taşıyıp insanlara bulaştıran sivrisinektir.  Bunun yanında daha bir çok hastalığı bulaştırabilir .  İnsandan insana veya hayvandan insana mikrop, virus, bakteri gibi hastalık yapıcı mikroorganizmalar taşıyabilir. İnsanların hasta olmasını sebep olurlar.

Yakın zamanımıza kadar sıtmadan ölen insan sayısı epey fazladır. Sıtma ilacı bulunana kadar sivrisinek insanlığın başına bela olmuştur.

Onun için sivrisinekle mücadele yıllar boyu sürmüş halen günümüzdede sürmektedir. Bütün çalışmalarını sivrisinek savar –  sivrisinek kovar –  sivrisinek öldürme alet,  ilaç ve materyal üzerine yoğunlaştırmışlardır.

Sivrisinekten kurtulmak için yakın tarihimize kadar insanlar hayvan tezeği yakmak,kokulu otlardan tütsü yapmak gibi ilkel sivrisinek kovucu yollara başvurmuşlardır.  Daha sonra yerleşim yerlerine yakın sivrisineğin üreme alanı olarak bilinen bataklıkları kurutmuşlardır. Bunları yapmaktan başka insanın yapacağı bir önlem yoktu. 20 . yüzyılın ortalarındagelişen teknoloji ile bazı kimyasal ürün bileşiklerine,  sivrisinek ilacı adı verilmiş ve bununla sivrisineği öldürme ve yok etme yoluna gitmişlerdir.  Bu yöntem kalıcı olmadığından mekanların pencere ve kapılarına tel takarak.Yatarken ince tülden cibinlik dediğimiz örtülerle kendilerini korumaya çalışmışlardır.

Ancak 20 . yüzyılın sonlarında sivri sineği kovucu yeni ürünler üretilmiş bunlar sivrisinek ilacı – sivrisinek kovucu solüsyonlar – sivrisinek kovucu koku yayan elektronik sivrisinek savar – elektrikli sivrisinek öldürücüler kullanmaya başlanmıştır.

21 . yüzyılın hemen başlarında yukarıdaki bahsetmiş olduğumuz ürünler dahada geliştirilmiş bunun yanı sıra değişik ürünler ve sivrisinek kovucular üretilmiştir. Bunlar ( ayak ve el bileklerine takılan )  sivrisinek kovucu bant –  ( Vücuda sürülen ) sivrisinek kovucu solisyonlar – Elektronik sivrisinek savar – Elektronik sivrisinek öldürücüler –  ultrasonik sivrisinek kovucular icad edilmiş ve kullanılmaktadır.

Son yıllarda ise dahada ileri gidilerek sivrisinek kovucu proğram yapılarak piyasaya arz edilmiştir. Sivrisinek kovucu proğram  cep telefonlarına indirilerek kurluyor.  Sivrisinek kovucu proğram çalıştığı anda çıkarmış olduğu ultrasonik bir ses sayesinde sivrisinek yanınızdan uzaklaşmaktadır.

İnsanlar kendilerine zarar verecek bütün canlı haşereler için aynı yöntemle çalışmış ve çalışmaktadır.  Son zamanlarda yapılan bu sivrisinek kovucu bütün  materyaller,  sivrisinek ilacı – sivrisinek kovucu solüsyon –  sivrisinek kovucu bant –  sivrisinek kovucu elektronik aletler piyasada mevcuttur.

Haşere kovucu deyince aklımıza,  hemen haşere mücadelesi nasıl yapılır,  gelmektedir.

Önce haşere nedir ?  Haşereler nelerdir ? Nerelerde yaşarlar?  bizlere,yaşadığımız ortama beslediğimiz hayvanlara ne gibi zararları var? kısaca onu inceleyelim.

Haşere Nedir : Haşere asırlar boyu dünyada var olan, bazen değişik şekillerde mutasyona uğramış irili ufaklı canlılardır.  Dünya üzerinde yaşayan İnsan, hayvan ve bitkilere olan zararları tartışılmaz.

Haşereler nelerdir: Haşereleri tam detaylı olmamakla beraber şöyle sınıflandıralım.

Böcekler veya parazitler:
Uçan böcekler :
Sinekler  (Karasinek  -  Sivrisinek ) ,  yabanarısı, tatarcık ve diğer sinek çeşitleri.
Yürüyen böcekler : Bit – pire – kene – çiyan – güve – tahta kurusu – hamamböceği türleri – Karınca – Akrep – kırkayak – örümcek – danaburnu vs.  gibi

Kemirgenler : Fare çeşitleri – Köstebek – tavşan -  sincap vs.  gibi

Sürüngenler : Yılan – kertenkele – elöpen –  Salyangoz ( sümüklü böcek )  vs.  gibi.

Haşereler nerelerde yaşar : Haşereler evlerde  – işyerlerinde – Depo – Ahır – kümes – hayvan barınakları – odunluk velhasıl yeryüzünün her tarafında yaşarlar.

Yukarıda sıralamış olduğumuz bu haşereler ve zararlılar bildiğiniz gibi insanoğluna ve yeryüzünde yaşayan evcil – yaban hayvanları ve  bitkilere asırlar boyunca çeşitli şekillerde zarar vermişlerdir. Haşere mücadelesi yapılmaz,  haşere kovucu tedbirler alınmaz ise günümüzdede zarar vermeye devam ederler.

Bu haşerelerden bir çoğu ev,  bina ve evcil hayvanların ahır ve barınaklarında gezerek insanların ve evcil hayvanların yiyeceği gıdaların üzerine taşımış olduğu hastalık yapıcı mikroorganizmaları (  Virus – bakteri v.s )  bulaştırarak veya bazılarının insan ve hayvanları ısırarak, sokarak insanlarda ve hayvanlarda hastalık çıkmasına hatta ölümüne sebep olurlar.

Bundan başka bazı haşereler ev ve iş yerlerindeki eşyaları kemirerek veya yiyerek ekonomik kayba sebep olabilirler. Bunlara sebep vermemek için haşere görülen yerlerde,  haşere ile mücadele yapılmalıdır.

HAŞERE MÜCADELESİ :

Günümüzde haşere mücadelesi için,  çeşitli Haşere İlaçları – Ultrasonik Haşere Kovucular – Elektronik haşere kovucular – Kapan ve Tuzaklar – Elektronik öldürücüler – Ultrasonik ses yayarak haşere kaçırıcılar – Fare ve Haşere Kovucu Aletler- Köstebek Kovucu Aletler – Yılan Kovucular – İstenmeyen başı boş köpek ve kedi kovucu aletler piyasada mevcuttur.

Bu haşere  ilaçları ve haşere aletleri  ile mücadele ederken dikkat edilecek hususlar önemlidir.
Bu ilaçlar ve alet kullanımı haşerelerin türüne göre değişiktir. Örnek olarak:  Sinek ilacı ile bit,  pire ve kene ilaçları değişebilir aynı olay aletler içinde geçerlidir. Onun için ilaç konusunda bir uzmana danışmakta fayda vardır.  İlaç,  İnsan sağlığına zarar açısındanda illaki uzman tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Bunun içinde;  en iyisi HAŞERE İLAÇLAMA SERVİSLERİ veya HAŞERE İLAÇLAMA ŞİRKETLERİ ile görüşerek ilaçlama işini yaptırmanız.

Haşere Kovucu Aletleri haşere ile mücadelede kendiniz haşereye göre seçerek kullanabilirsiniz.

Kalorifer böceği dünyanın her tarafında yaşayabilen bir zararlıdır.Yaklaşık 3500 türü olduğu söylenmektedir. Gündüzleri ve ışıkta ortalıkta görülmezler. Daha çok gece ve karanlık ortamda gezer ve beslenirler.

Kolorifer böceğinin boyu 1, 5 – 2 cm civarındadır. Çok gezgin bir zararlıdır.

Kalorifer böceğinde üreme birçok böcek gibi yumurtlayarak çoğalır. Bir hamam böceği ölene dek 1.000.000 dan fazla yumurta yapar. Ekseriyetindede yavru çıkar. Dişi kalorifer böceği yumurtalarını sırtında taşır, ekseriyetle sıcak yerlere ve üreyebileceği ortama dökerek bırakır. Çok hızlı üreyen kalorifer böceği önlem alınmaz ise her tarafı sarar.

Kalorifer böceği her mevsim üreme yapabilir. Nemli ve sıcak ortamları sever. Banyo,  mutfak ve kalorifer daireleri çevresinde çatlaklar ve deliklerde yuvalanmışlardır.

Kalorifer böceği 6 bacağı olan, geceleri çok hızlı hareket ederek mikrop taşıyan bir böcektir. Üst derisi kitin denilen bir madde ile kaplanmıştır. Çok sık kabuk değiştirirler.Kabuk değiştikten sonra beyaz açık renkte olur 8 ila 10 saat sonra normal rengine döner.

KALORİFER BÖCEĞİNDE BESLENME :

Kalorifer böceği her şeyi yer. Açıkta kalan gıdalarla beslenir. Kalorifer böcekleri açlığa ve susuzluğa günlerce dayanabilir. Mikrop taşıyan bu böcekler,İnsanlarda hastalıklara neden olurlar. Bu sebeple ortada açık gıda bulundurmamalıyız. Gıdaları kapalı bir şekilde muhafaza etmemiz gerekmektedir.Nişastalı ve şekerli gıdaları çok severler.

KALORİFER BÖCEĞİNİN BULAŞTIRDIĞI HASTALIKLAR :

Kalorifer böceğinin insanlara bulaştırdıkları hastalıkları şöyle sıralayabiliriz. Verem – Dizanteri – Allerjik hastalıklar – Solunum sistemi enfeksiyonları ve Mantar hastalıklarını bulaştırabilirler.

Laboratuarlarda deney hayvanı olarak kullanılmaktadırlar. Kalorifer böceğinin en büyük zararı çok hızlı hareketle mikrop taşımaları ve insanlara hastalık bulaştırmalarıdır.  Evinize her türlü yoldan girebilirler.

BÖCEK MÜCADELESİ :

Kalorifer böceği eve girer girmez yumurta bırakmaya başlar. Görür görmez hemen kalorifer böceği ilaçlaması yaptırmamız gereklidir. Böcek ilaçlama da kullanılan ilaçların bir çoğu böcek yumurtalarını öldürmez. Böcek yumurtası ölmediğinden böcek ilaçlaması 20 gün sonra tekrar edilmelidir. Gıda işi ile uğraşan Fırın – Market – Şekerleme –  Hazır Yemek çiler – Un fabrikası ve buna benzer işletmeler sık sık böcek mücadelesi ve böcek ilaçlaması yapmalıdırlar.

BÖCEK İLACI VE İLAÇLAMA :

Kalorifer böceği ve diğer böcekler için bir çok ilaç kullanılmaktadır. Kokulu – Kokusuz – jel ilaçlar ve palet ilaçlar kullanılabilir. En iyisi evinizde veya işyerinizde bir böcek problemi var ise hemen Profösyönel bir şirketle anlaşıp,  önereceği proğrama göre kalorifer böceği ilaçlaması yaptırmanız gereklidir.

Lağım fareleri daha ziyade pislik ve atıklarının olduğu yerde yaşarlar. Kanalizasyon boşluklarında, tavuk kesimhaneleri ve mezbaha altlarındaki boşluklarda tuvalet kuyusu ve çukurlarındaki boşluklarda, binaların bodrum katı ve depoların boşluklarında, çöplüklerde yaşayan bir fare türüdür.

Lağım faresinin rengi gri ve siyaha yakındır. Karın altı açık renklidir.Kuyruk hariç  20 – 30  cm boyunda  300  ila  600  gr.  a kadar değişen ağırlığa sahiptir.  Dışkıları, kapsül şeklinde farenin büyüklüğüne  göre 2  cm  uzunluğunda olabilir. Kuyrukları kısa,  kulak ve gözleri küçüktür.

Gebelik süresi  21  gün civarındadır. Bir batında  7 – 8  yavru doğurur. Bir yılda  4  -  6  kez gebe kalabilir. Yaşam süresi bir yıl civarındadır.

Kemirmeleri çok güçlüdür. Diğer türlerine göre kemirme özelliği fazladır. Binalarda veya yer altında döşeli kabloları kemirerek hem yangın çıkmasına ve aynı zamanda sık sık elektirik ve telefon kesilmesine sebep olabilirler.

Koku alma ve işitme duyarlılığı diğer türlerine göre daha gelişmiştir.

Çok küçük deliklerden geçebilirler.  10 – 15  metre yükseklikten atlama özelliğine sahiptirler.

Hiç kimse oturduğu veya bulunduğu ortamda fareyi gömek, farenin o bölgede gezdiğini hissetmek istemez. Ancak fareler çok küçük deliklerden ( Halk deyimiyle kuyruğunun kalınlığı kadar bir delikten ) geçebilme özelliğine sahiptir. Onun için kapalı mekenlarda rahatça dolaşabilirler. Mükemmel bir şekilde tırmanma özelliği olan bir hayvandır. Açık alanda pek gezmezler.

Daha ziyade çalı ve odunluk araları ,bodrum katları, bina çevreleri ve altındaki boşluklarda ,  ahır kümes gibi hayvan barınakları çevresi ve bu yerlerin tavanlarında kendilerine yer seçerler. Buralarda beslenirler.

Fare müdelesi için, öncelikle bu hayvanların yaşamalarına imkan sağlamamak lazımdır.  Bunun içinde yukarı belirtmiş olduğumuz yaşam yerlerini ortadan kaldırmak gerekmektedir. Mümkünse oturduğumuz ve bulunduğumuz yer etrafında iyi bir fare mücadelesi için farenin nekadar yaşayabileceği ortam var ise yok etmek gerekmektedir. Eğer bu önlemleri alabilirsek fazla bir problemin olmaması gerekir. Bina içi ,  dışı,  tavanı gibi yerlerdeki farelerin geçebileceği yerler kesinlikle farelerin kemiremeyeceği nesneler ile kapatılmalıdır ( Beton – metal  vs gibi  )

Buna rağmen çevrede lağım faresi görülüyorsa veya dışkısına sağda solda rastlanıyorsa o zaman yapılacak iki önemli adımla fare mücadelesi yapmak var.

Fare Mücadelesi :

Fare mücadelesi için ya bir fare ilaçlama şirketi ile görüşmek,  periyodik olarak fare mücadelesi yapmak. Tabi bunu kendi imkanınızlada fare ilaçlaması yapabilirsiniz,  ancak profosyönel elamanların yapması daha uygun olacaktır.

Yada günümüz teknolojisi ile fare mücadelesi yapmak, bunun içinde elektronik fare kovucu aletler kullanmak. Bu oltrasonik fare kovucular, kullanıldığı zaman fare kovucu aletin büyüklüğüne göre 1000  m2  ila  5000  m2  arasındaki alana , oltrasonik fare kovucu aletlerin çıkarmış olduğu sesler sayesinde fare gelemiyor.

Fare mücadelesini bu iki şekilde yaptıktan sonra rahatlayabilirsiniz. Lağım faresi ve diğer fare türlerinden kurtulmuş,iş yerinde ve evinizde rastlamazsınız.

Diyeceksinizki bu lağım farelerinin bu kadar zararı varda hiçmi faydası yok ? Lağım farelerinin çok önemli bir faydası var, oda tıkanan lağımları açmak. Gerçekten lağım faresinin insanlara çok önemli bir faydasıdır. Düşünürseniz anlarsınız.

 

                                   HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ