test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / TOPRAKTA PH VE ÖNEMİ - hammaddeler ansiklopedisi

TOPRAK PH'ı ile bitkilerin besin alımı arasındaki ilişki

Toprak ortamında, Katyon veya Anyon şeklinde bulunan bütün bitki besin elementlerinin

toprakda bileşik hale dönüşmeden, serbest kalabilmelerinde en önemli rol oynayan etken: Ph'dır.

Başka deyişle ,Ph'ın aşağı veya yukarı değişmesine paralel olarak ,besin elementlerininde toprakta serbest kalma kabiliyetleri değişir.

Aşağıdaki grafikle: Ph degerlerinde Bitki Besin Elementlerinin kökler vasıtasıyle alınma durumu gözükmektedir.

Düşük PH seviyesinde manganez ve alaminyum asitlerle çözülerek uzaklaşır aynı zamanda bu durum bazı bitkiler içinde zehir etkisi yaratır.

Toprak PH oranının yüksek olduğu kireçli topraklarda yine bitki sorunları görülecektir. Yüksek PH ortamı diğer besinlerin alımını etkilemesi yanında ortamda fazla kalsiyum olması olarakta sorun olur.Yüksek PH değerinde demir,manganez ve bor eksikliği görülür.Bu durumda yapraklardasararma şeklinde belirtiler verecektir.


Demir eksikliğinde yaprak damarları koyu yeşil olarak kalır.

Bor eksikliği bitki formunda eğrilmeler , büyüme sorunları ve tepe tomurcuklarının
ölmesi şeklinde belirtiler verir.


Manganez eksikliği uç tomurcuklar yeşil kalmakla birlikte alt yapraklarda damar
aralarında sarılıklarve çoğu zaman kurumalar görülecektir.

Eğer bu madde eksiklikleri topraktaki kireç fazlalığından kaynaklanıyorsa bunların
takviyesi topraktaki eksikliklerini gidermez.Çünki bu maddeler nekarad ilave edilirse edilsin topraktaki fazla kireç bunları tutacağından kökler tarafından alınımını engelleyecektir.Bu durumu gidermek için öncelikle toprak ph'ının düzenlenmesi ve daha sonra eksik madde takviyesi gerekmektedir.

Farklı toprak ph seviyelerinde azot,fosfor ve potas gibi temel besin maddelerinin alımıda değişmektedir.Örneğin düşük ph seviyesinde fosfat uygulamak işe yaramayacaktır.
Bu durumda ph seviyesinin 6.5 seviyesine getirilmesi fosfat alımını olumlu
etkileyecektir.
Bitkilerin büyük çoğunluğu için 6.5 ph ideal bir değerdir.Bu da birçok besin
maddesinin 6.5 ph da serbest kalmalarından (tutulmamalarından) kaynaklanmaktadır.

NOT:Toprak Ph'ının ölçülmesi  kolaydır.Gerektiginde labaratuarlarda da yapılabikir.

 

ETİKETLER: TOPRAK PHSI,TOPRAK ANALİZLERİ,TOPRAK PH NE OLMALIDIR,PH NASIL YÜKSELTİLİR,TARIMDA PH YÜKSELTİCİ MADDELER,POTASYUM SÜLFAT,MAGNEZYUM SÜLFAT,SÜLFATLI GÜBRELER.

                                                     HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ