test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




KİTAPLAR

MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ


MADENİ YAĞ

ANSİKLOPEDİSİ


İNCELEYİN


********



OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ


OTO BAKIM

ÜRÜNLER 

ANSİKLOPEDİSİ


İNCELEYİN




*********





HERHANGİ

BİR KİTAP


450 TL

************

HERHANGİ

İKİ KİTAP


800 TL

*************

HERHANGİ

ÜÇ KİTAP


1200 TL

MAKALELER / SU KİRLETİCİ MADDELER - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ

SUDAKİ KİRLETİCİLER

 

RENK, KOKU VE BULANIKLIK
Genel olarak içme ve kullanma sularının istenmeyen vasıflarıdır. Analizlerde görünüş ve biçim olarak belirlenir. Havalandırma, dinlendirme, çöktürme ve filtre etme işlemleri ile giderilir. Sudaki bulanıklığın neden olduğu bir hastalık vb olmamasına rağmen; suların bulanık olması suda baska kirleticilerin olduğuna işarettir.

İLETKENLİK
Suyun içerdiği çözünmüş iyonların miktarını belirler. Su saflaştıkça iletkenlik azalır. Birimi direnç biriminin tersi olup, µS/cm ‘dir. Özellikle; elektronik, cam, boyahane, akü, laboratuar vb. sektörlerde düşük iletkenliğe sahip sular istenmekte yada sular buna göre arıtılmaktadır.


TOPLAM ÇÖZÜNMÜŞ KATI MADDE
Suda çözünmüş tüm katıların toplamını gösterir ki, iletkenlik ile aralarında ½ ye yakın bir doğru orantı vardır.

pH DEĞERİ
pH suyun içerdiği hidrojen (H+) iyonlarının eksi logaritmasıdır.    

Ham suyun pH’ını, çözünmüş olarak bulunan karbonat, bikarbonat ve karbondioksit belirler. Sularda istenen pH değeri kullanım noktasına göre 5,5 ile 8,5 arasında değişir.

ALKALİNİTE
Suyun içerdiği hidroksit, karbonat ve bikarbonat suyun alkalinitesini (bazlığını) oluşturur. Alkalinite, P (fenol ftalein), M (metil oranj) alkaliniteleri ile belirlenir. P ve M değerlerinden çıkılarak suyun içerdiği hidroksit, karbonat, bikarbonat miktarı bulunur.
DEMİR
Suya renkli ve tortulu bir görüntü verir. Buhar kazanlarında tortunun temel kaynağıdır. Tekstil, deri ve kağıt sanayiinde sorunlar yaratır.Bunun dışında tüm kullanımlarda; tesisatta ve son kullanım noktalarında tıkanma, renk, koku gibi sorunlara neden olur.

SİLİS
Buhar kazanlarında ve soğutma kulelerinde silikat taşı yapar. Kazan suyunda biriken silikatların buharla taşınmasından buhar türbinlerinin kanatlarında birikinti oluşturarak, buhar türbinlerinde hasarlar oluşturur. Kazanlarda oluşan ısı kayıplarının başlıca nedenlerindendir.
ASKIDA KATI MADDELER
Suda çözünmeyen maddeler olarak ifade edilir. Kullanım noktalarında birikintiler ve tıkanmalar oluşturur.

SERTLİK
Sert su kalsiyum, magnezyum veya ikisinin karışımını içeren jeolojik katmanlardan gelen sudur. Suyun içerdiği çözünmüş kalsiyum ve magnezyum tuzları, suların sertliğini belirler. Suların sertliği, uygulamada yaygın olarak içerdikleri sertlik veren maddelerin CaCO3 cinsinden miktarı ile (yani mg/L CaCO3 olarak) belirlenir.

Sertlik İkiye Ayrılır:
Geçici sertlik (alkali sertliği)
Kalıcı sertlik
Geçici Sertlik; suyun içerdiği kalsiyum ve magnezyum bikarbonat tuzlarının miktarını belirler. Su ısıtıldığı zaman geçici sertlik veren maddeler karbondioksit vererek ayrışır. Kalsiyum karbonat ve magnezyum hidroksit çökerek ayrılır. (Bunların çözünürlükleri sıcaklıkla ters orantılıdır.) Bu şekilde ısıtılarak giderilen sertliğe geçici sertlik denir.

 

   
Kalıcı Sertlik; Magnezyum ve kalsiyum sülfat, klorür ve nitrat tuzlarından oluşan sertliğe ise kalıcı sertlik denir. Kalıcı sertlik veren maddeler ısı ile ayrışmaz. Bu tuzlar nötr olup, alkalite oluşturmaz ve ısı aktarım yüzeylerinde sert birikinti oluştururlar. Bu nedenle katma suyunda sertlik istenmez.

Geçici sertlik; ile kalıcı sertliğin toplamına, toplam sertlik (TH) denir. Sertlik magnezyum ve kalsiyum tuzlarından oluştuğundan bazen magnezyum ve kalsiyum sertliği diye de ikiye ayrılarak tanımlanabilirler.

Suyu sert yapan maddeler; Yeraltı sularından çözünen kaya ve minerallerdeki Ca ve Mg iyonları, suyun sert olmasına neden olur. Bölgedeki toprak yapısına göre su, 4 Fr sertliğinden 180 Fr sertliğine kadar çok farklı kireç değerleri içerebilir.

Sertlik ölçümü; Sertlik, ya CaCO3 türünden yada Fr sertliği türünden belirtilir. Diğer birimler aşağıda verilmiştir.
   
 
 
ETİKETLER : SU SERTLİĞİ NASIL GİDERİLİR,SU NEDEN SERT OLUR,SU NEDEN SERT OLUR,SULARDA KALICI SERTLİK NEDİR,SUDA SERTLİK NEDİR,SUYA SERTLİK VEREN MADDELER,SUDA PH DEĞERLERİ,SUDA ALKALİTE NEDİR,SUDA İLETKENLİK NEDİR,SUDA KOKU NEDEN OLUR,SUYUN RENĞİ NEDEN BOZULUR.

 
                                              HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ



 





                     

KİTAPLAR

ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1


ENDÜSTRİYEL

ÜRÜNLER

ANSİKLOPEDİSİ

1


İNCELEYİN



*********



ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2



ENDÜSTRİYEL

ÜRÜNLER

ANSİKLOPEDİSİ

2


İNCELEYİN



********************






HERHANGİ

BİR KİTAP


450 TL

************

HERHANGİ

İKİ KİTAP


800 TL

*************

HERHANGİ

ÜÇ KİTAP


1200 TL