test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / İSOPROPİL ALKOL (İPA) VE ÖZELLİKLERİ - hammaddeler ansiklopedisi

İZOPROPİL ALKOL

 

ÜRÜN TANIMLANMASI

ÜRÜN ADI

PROPAN-2-OL

SİNONİM

Isopropyl alcohol; isopropanol; Dimethylcarbinol; sec-Propyl alcohol; Rubbing alcohol; Petrohol; 1-Methylethanol; 1-Methylethyl alcohol

KİMYASAL ADI

2-Propanol, propan-2-ol

KİMYASAL FORMÜLÜ

(CH3)2CHOH

YAPISAL FORMÜLÜ

 

FORMÜL AĞIRLIĞI

60.09

C.A.S. NUMARASI

67-63-0

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

FİZİKSEL DURUMU

Berrak sıvı, alkole benzer kokuya sahip

ERİME NOKTASI

- 85 oC

KAYNAMA NOKTASI

82-83 oC

ÖZGÜL AĞIRLIK

0.785 (20/20 oC)

ÇÖZÜNÜRLÜK

Her oranda çözelti oluşturur.

pH

-

BUHAR YOĞUNLUĞU

> 1.00 (101.3 kPa / air = 1)

FLASH NOKTASI

12 oC

GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI

          İzopropanol olarakta bilinen izopropil alkol; berrak, etanol ve aseton karışımı bir kokuya sahip; yanıcı karakterde bir alkoldür.

          Su, etanol, aseton, kloroform ve benzen ile her oranda çözelti oluşturmakta, sekonder alkollerin tüm tipik reaksiyonlarına maruz kalabilmekte, güçlü okside edici ajanlarla kuvvetli tepkimeler vermektedir.

         Birçok uygulamada düşük maliyetli solvent olarak kullanılan izopropil alkol, solvent özellikleri ve evaporasyon hızı bakımından etil alkole benzemektedir. Yanması durumunda ayrışmaya uğrayarak toksit özellikte olan karbon monoksit meydana getirmektedir.

        Selüloz nitrat, selüloz asetat bütirat ve selüloz asetat propiyanat için teşkil ettiği yüksek latent solvent gücü, ılımlı evaporasyon hızı ve diğer birçok solventle tamamen çözelti oluşturabilmesi açısından laklarda, mürekkep ve incelticilerde kullanımı yararlı olmaktadır.

          Herbisitler için monoizoprolamin üretiminde izopropil alkolün kullanımı, kullanım açısından en hızlı büyüyen segment olup, kaplama ve mürekkeplerde solvent olarak kullanımı ise ya aynı kalmakta yada çok az artmaktadır.

            Solvent olarak; bitkisel ve hayvansal yağlar, zamk reçineleri, vakslar, renk maddeleri, aromalar, alkoloidler, vitaminler ve aljinatlar gibi doğal ürünlerin ekstraksiyon ve saflaştırılmasında; gıda maddelerinin üretiminde taşıyıcı olarak; organik kimyasalların saflaştırılması, kristalizasyonu ve çöktürülmesinde; fenolik vernikler ve nitroselüloz laklar gibi sentetik polimerlerde uygulama alanı bulmaktadır.

            Ayrıca yine solvent olarak; kozmetik, saç tonikleri, parfümler, cilt losyonları, saç boyama durulayacıları, cilt temizleyiciler, deodorant, oje, şampuan, saç spreyleri, oda spreylerinin formulasyonlarına katılmaktadır.

          Kaplama ve boya solventi olarak; çimento, astar boya, boya ve mürekkep üretiminde uygulama bulmakta, sıvı sabun ve deterjanda temizleme ve kurutma ajanı olarak görev görmektedir.

          İzopropil alkol (IPA); ayrıca aseton ve onun türevleri üretiminin ile izopropil asetat, izopropilamin, diizopropil eter, izopropil xanthate, yağ asidi esterleri, herbisidal esterler ve alüminyum izopropoksit gibi diğer kimyasalların üretilmesinde de kullanılmaktadır.

          Diğer kullanım alanları; bira üretiminde soğutucu ajan, polivinil florür üretiminde dehidre edici ajan, polimerizasyon değiştiricisi olarak ve ev tütü ile kişisel bakım ürünlerinde aroma ajanı şeklinde sayılabilmektedir.
 

  



 

ETİKETLER: İSOPROPİL ALKOL VE KULLANIMI, İSOPROPİL ALKOL ( İPA) NERELERDE KULLANILIR,İSOPROPİL ALKOL ( İPA) MSDS, İSOPROPİL ALKOL(İPA) FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ,İSOPROPİL ALKOL YAPIMI - ÜRETİMİ  - İMALATI,İSOPROPİL ALKOL NASIL KULLANILIR, İSOPROPİL ALKOL NASIL ELDE EDİLİR.

                                                                        HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ