test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / KOMPOST GÜBRE FORMÜLLERİ..KOMPOST GÜBRE YAPIMI..

KOMPOST

 

Kompostlar su tutma kapasitesi yüksek, hacim ağırlığı düşük, bitki besin elementleri içeren ve organik madde düzeyi yüksek materyallerdir. Kompostun elde edilme işlemine kompostlama denir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı, kısmen parçalanmış, tarımsal, endüstriyel ve şehir atıkları kompost olabilir. Kompostlanan materyal orijinal yapısını kaybederek, farklı bir yapıya kavuşur. Tarımsal işletmelerde bol miktarda ortaya çıkan veya işletmelerde yeterince bulunmadığı durumlarda işletme dışından temin edilebilen her türlü organik artığın fermantasyonuyla elde edilen bir gübre çeşidi olan kompost, bu yönüyle çok ucuza mal olur.

Kompost yapımında kullanılan organik artıkların içerisine, çeşitli kimyasal maddelerle, besin elementleri de katılabilir. Elde edilen materyale olgunlaşması esnasında başta amonyak ve süperfosfat gibi gübreler ile kireç katılarak gübre değerinin artması sağlanır. Kompostlar humus niteliğindedir ve tarımsal işletmelerde bulunan çöpler, hayvansal artıklar, ahır artıkları, sap, saman gibi harman artıkları, mutfak artıkları ve organik yapılı bazı fabrikasyon artıklarının çeşitli işlemlerden sonra mikrobiyal ayrışma sonucu mineralize olmalarından elde edilirler.

Kompostlama esnasında mikroorganizma faaliyetleri için nem ve yeterince oksijen olmalıdır. Kompost yapımı için kullanılacak materyallerin iyice karışmaları sağlandıktan sonra, tabanı iyice sıkıştırılmış veya bu işlem için tabanı betonlanarak özel olarak hazırlanmış, rüzgar almayan bir yere, yüksekliği 1.5 metreyi geçmeyecek bir şekilde yığın yapılır. Yığın yapılmadan önce tabana tutma kabiliyeti yüksek olan sap, saman veya tarla toprağından 5-10 cm’lik bir katman serilirse, sızma ile meydana gelebilecek sıvı kaybı önlenmiş olur.

Kompostlamada iyi bir ayrışma için havalanma, nem, ısı ve besin maddeleri uygun olmalıdır. Mısır sapları gibi büyük parçaların işlem öncesi küçük parçalara ayrılması gereklidir. Buna ilaveten kompostlamanın iyi bir şekilde yapılabilmesi için yığın 150 cm’den yüksek olmamalıdır ve yığının nemi % 50-70 arasında olmalıdır. Çünkü kuru ortamda kompost işlemi yavaşlar.

Kompost yapılması istenen materyal yere serilen katmanın üzerine gelecek şekilde, 25-30 cm kalınlığında bir tabaka halinde serilerek üzerine sönmüş kireç ve toprak serpilir. Sonra bu işlemler 1-1.5 metrelik yığın oluşuncaya kadar devam eder. En üst kısmı ve etrafı 10 cm kalınlıktaki bir toprak tabakasıyla örtülür. Yığın hazırlanırken kompostlanacak materyalin ıslatılması unutulmamalıdır. Ayrışmanın tamamlanması için gerekli süre 6-24 ay arasında değişir. Kompost olarak çöpler, evsel ve endüstriyel atıklar, park, bahçe ve pazar yeri atıkları, tarımsal faaliyet sonucu ortaya çıkan atıklar, arıtma çamurları gibi materyaller kullanılır.

Kompostlama metodunda parçalanma, havalı ve havasız koşullarda olmak üzere iki safhada olur. Havalı koşullarda mikroorganizma faaliyeti ile birlikte oksitlenme olur ve enerji açığa çıkar, bileşikler parçalanır. Havasız koşullarda ise parçalanma kötü koku oluşumuna neden olur. Yığındaki sıcaklı etkisiyle zararlı mikroorganizmalar ölür. Böylece atıklar sağlık yönünden zararsız hale gelir. Kompostlama işleminin bittiği, yığın ısısının azalmasıyla anlaşılır.

Kompost, bağlar, bahçeler, yeşil alanlar gibi tarımsal faaliyet alanlarının tamamında organik madde ve bitki besin maddesi kaynağı olarak kullanılır. Ahır gübrelerinin kullanım şekillerine benzerlik göstermekle beraber, ağır killi topraklar için kaba yapılı taze kompostlar önerilirken, hafif kumlu topraklar için ise ince olgun kompost önerilir. Kompostlama sonucu elde edilen materyalin doğal ahır gübresi kadar kaliteli olmadığı unutulmamalıdır. Ancak topraklara organik madde sağlaması yanında fazla olmasa da içerdiği besin maddeleri nedeni ile her geçen gün daha yaygın kullanım alanı bulmaktadır.

Organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içeriği sizler için yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde yüzlerce organik gübrelere ait, İMALAT FORMÜLLERİ ve İMALAT YÖNTEMLERİ mevcuttur.ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile yüzlerce organik gübreleri, hiçbir teknik amkina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirisiniz.

 

 

ETİKETLER:BİTKİSEL ORGANİK GÜBRE FORMÜLLERİ,HAYVANSAL ORGANİK GÜBRE FORMÜLÜ,ORGANİK GÜBRE ÜRETİMİ,İMALATI,KOMPOST GÜBRE YAPIMI,KOMPOST GÜBRE HAZIRLAMA,KOMPOST GÜBRENİN YARARLARI, FAYDALARI,KOMPOST GÜBRE İÇERİĞİ,KOMPOST GÜBRE BİLEŞİMİ,KOMPOST GÜBRE NEDEN KULLANILIR.

HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ