test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / KAĞIT VİOL,BARDAK,TEPSİ VE TABAKLAR

 

Kâğıt esaslı viol ve tepsiler kalıplanmış kâğıt hamurdan üretilen tepsilerdir. Bunlar yumurta, taze et, sebze ve meyve ambalajı olarak kullanılır. Viol ve tepsi üretiminde kullanılan hammadde kalıplanmadan önce renklendirilebilir. Tepsi ve viollerin üretiminde geri dönüştürülen atık kâğıtta kullanılır. Yüzde 100 atık kâğıttan üretilen viol ve tepsiler mevcuttur.

Oldukça hafif olan kâğıt viol ve tepsiler, iyi bir emme özelliğine sahip olup üst üste istiflenebilirler. Hava ve su buharı geçirgenliğine sahip olan bu ambalajlar özellikle taze meyve ve sebzelerin taşıma, depolanması sırasında kullanılır. Hafif olmaları önemli bir avantajdır. Nakliye maliyetlerini yükseltmez.

Bu ambalaj maliyeti düşük bir ambalajdır. Ancak burada kalıp maliyeti yüksektir.

Bu nedenle az miktarda üretilmesi kullanıcıya pahalı gelir. Bu ambalajlarda verim için miktar yüksek olmalıdır. Yumurta viollerinde olduğu gibi standart modelleri de vardır.

PLASTİK ŞİŞE VE KAVANOZLAR ;

Plastik şişe ve kavanozlar birçok durumda cam, metal ambalajlara alternatif oluştururlar. Bu durum özellikle kozmetik ürünler, otomotiv sanayinde kullanılan çeşitli sıvılar ve diğer teknik teknolojik ürünlerin ambalajlanması durumunda geçerliliğini korur.

Plastik şişe ve kavanozlar iki evrede üretilir. Önce hamur hazırlanır, daha sonra bu hamur bitmiş ambalaja dönüştürülür. Hamurun elde edilmesinde iki temel yöntem bulunur; ekstrüzyon ve enjeksiyon kaplama. Üretim yönteminin seçimi, ambalajın büyüklüğüne, tasarımına, üretim hacmine ve maliyetine bağlıdır.

Şişe ve kavanozların üretimi için en az bir kalıba gereksinim duyulur. Ve bu nedenle az miktarda yapılacak üretimlerde birim maliyeti çok yüksektir. Bunu önlemek için birçok üreticide standart seri şişe ve kavanozlar mevcuttur ve bunlar stoktan sağlandıkları için toplam maliyeti oldukça düşüktür.

Şişe ve kavanozlar çok çeşitli özelliklere sahip farklı kalitede plastiklerden üretilir. Bu nedenle ambalaj kullanıcısının kendi ürününün gerçek gereksinimini ve bu ürünün ambalajlanacağı plastiğin özelliklerini bilmesi gerekir.

PLASTİK AMBALAJLAR ;

Plastik Ambalajlar ve Plastik Ambalajların Avantajları

Plastik ambalajlar çok geniş bir hammadde jeneriğinden üretilen binlerce çeşit malzeme ile ambalaj endüstrisinin her alanında kullanılmaktadır. Plastikler, kolay şekil almaları, gazlara karşı koruyucu olmaları, hafif olmaları ve hijyenikliğinin kolay sağlanması nedeniyle özellikle kap, şişe, tepsi gibi ambalaj üretimlerinin en önemli hammaddeleri arasında yer almaktadır.

Plastik ambalajların avantajları; darbelere karşı iyi dayanması ve kırılma durumunda bile etrafa saçılmaması, hafif olması, estetik görünüm ve ultraviyole ışığına karşı koruma açısından çeşitli renklerde üretilebilmesi, şeffaf olması, kısa süreli üretimlerde ekonomik olması, cam ambalajla karşılaştırıldığında çok çeşitli şekillerde üretilebilme olanağının olmasıdır.

Plastik ambalaj yapımında kullanılan hammaddeler HDPE (Yüksek yoğunluklu polietilen), LDPE (Düşük yoğunluklu polietilen), PVC Polivinil Klorid, PET Polietilen Terefitalat, PEN Polietilen Naftalat, PP Polipropilen, PS’dir.

PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ

Plastik, Grek dilinin dünyaya armağan ettiği esnek bir kelime. Kolay şekil alan anlamına gelen plastik yaşantımızdaki ve kültürümüzdeki birçok malzemenin yerini almış durumda. Kültürümüz kadar sanayimizde de vazgeçilmez bir yer edindi kendisine son yıllarda. Türkiye’nin, stratejik konumundan dolayı elde ettiği faydalardan plastik sektörü de nasibini almış. Asya ile Avrupa’nın kesişme noktasında olması Türkiye’nin giderek artan bir ihracat hacmi yakalamasına katkı sağlıyor. Özellikle dayanıklı tüketim malları ve otomotiv sektörünün hızla büyümesi, bu sektöre ara mamul sağlayan plastik sektörünü de önemli ölçüde etkiliyor.

Sektörün ihracat portföyündeki kalemler geniş bir yelpaze oluşturuyor. Mobilya, çeşitli ambalaj, ayakkabı, boru ve ekipman bunların başlıcaları. Ayrıca sera örtüsü, ambalaj filmleri, bidon, şişe, çuval, PP big-bag, sıhhi tesisat boruları, PVC, suni deri, ev gereçleri gibi birçok kalemde sektör üretim ve ihracat gerçekleştiriyor. Türkiye plastik ürünlerini 124 ülkeye satıyor. Bu ülkelerden başlıcaları; AB ve Eski Sovyet ülkeleri, Doğu Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri. Küçük ve orta boy firmaların çoğunlukta olduğu plastik sektöründe 6 binden fazla firma bulunuyor ve yaklaşık 160 binin üzerinde kişi istihdam ediliyor.

Nerelerde Yok Ki

Telefonumuz, ayakkabımız, kalemimiz, anahtarlığımızla kalmıyor diş fırçamız olup dilimize değiyor günde iki defa. Tarımdan otomotive kadar birçok alanda kullanılıyor. Seralarda naylon, otomotivde aksesuar olarak karşımıza çıkan plastik yeri geliyor ev eşyası oluyor. Yıpranmaya karşı dayanıklılığı, istenilen forma kolayca sokulabilmesi ve kullanım kolaylığı nedeni ile otomotiv sektöründe ciddi bir yeri var. Plastik, otomobillerde egzoz emisyonlarının azaltılmasına da katkı sağlıyor. Aynı zamanda iletişim sektörünün baş aktörleri televizyon, bilgisayar ve fiber optik kablo yapımında da plastik önemli bir madde. Özellikle elektriği izole etmesi form vermedeki kolaylığı nedeni ile şüphesiz plastik bu sektörün vazgeçilmezi.

Plastik, tekstil sektörüne de önemli katkılar sağlıyor. Elyaf, sentetik iplik ve bunlardan üretilen ürünler ile tüm dünyaya ihracat yapılıyor. Akrilik, polyester, polyamid ve polipropilen plastikten üretilen ürün çeşitleri arasında yer alıyor. Beyaz eşya sektöründe de plastiğin kullanıldığını unutmamak gerek.

İhracatın Ambalajı

Metal ve ahşap kaplarının yerini günümüzde plastikler aldı. Suyu bile plastik şişelerden, pet bardaklardan içer olduk. Ambalaj sektörü açısından da plastik vazgeçilmez bir malzeme oldu günümüzde. TURKISHTiME bile plastik ambalajı ile sizlere ulaşıyor. Plastiğin ambalaj sektöründeki payı yüzde 35’lerde. Ambalajların hafif olması taşıma giderlerinin azaltılmasına da katkı sağlıyor. Plastik bu noktada ergonomisi ve hafifliği ile ihtiyaca tam anlamı ile cevap veriyor. Ülkemizde üretilen ambalaj çeşitlerine örnek vermek gerekirse; strech filmler, çuvallar, torbalar, poşetler, ipler, katı ve sıvı gıda kapları, şişeler, bidonlar, köpük kaplar sıralanabilir. Son yıllarda ihracat kalemlerindeki artış ve tüketim alışkanlıklarının değişmesine paralel olarak ambalaj sektörü de farklı bir boyut kazandı. Tüketim alışkanlıklarımız Avrupa standartlarına doğru tırmandıkça ambalaj sektörü de daha iyi noktalara taşınıyor gün geçtikçe.

En İddialı PVC

Çok geçmişe gitmeye gerek yok aslında. Daha düne kadar evlerimizde kullandığımız hemen her şey ahşaptandı.

Kapılarımız pencerelerimiz eşyalarımız. Plastik sandalyeler, masalar, kapılar evlerimizde yer edindi kendine. Dünyaya artık ahşap işlemeli pencerelerden değil PVC pencerelerden bakıyoruz. Plastik inşaat sektörünün de hizmetinde. Plastik pencere, boru, su depoları gibi ürünlerle sektörde yer alan plastiğin en önemli aktörü PVC. Türkiye’de 50’den fazla üreticinin faaliyet gösterdiği plastik pencere sektörü 1.5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaştı. Yetkililer 5 bin bayinin yer aldığı ve 50 bin kişinin istihdam edildiği pazarda rekabetin yurtdışına kayacağını öngörüyor. İhracatın yüzde 90’ı komşu ülkelere yapılıyor. Umut vadeden pazar ise Rusya. Hedef olarak gösterilen pazarlardan Dubai’nin cazip olmadığı, Almanya’ya yüksek kar beklentileri ile giden firmaların da standartlarını ve hizmetlerini geliştirememeleri nedeni ile zarar ettikleri belirtiliyor.

Sektör Ortadoğu’ya Yatırımda

Önümüzdeki dönemde Ortadoğu’ya yatırım yapmayı düşünen plastik sektörü bu sayede büyük bir atılım gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu yatırımlarla girdi fiyatlarını da aşağıya çekecek olan sektör ciddi bir ivme yakalayacak. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde Ortadoğu’da 20 milyon tonluk plastik üretimi gerçekleşecek. İran’da 5 milyon, Suudi Arabistan’da 10 milyon tonluk plastik yatırımı bulunuyor. Sektörde Ortadoğu’yu çekici kılan tabii ki ucuz doğalgaz fiyatları. Gazın Ortadoğu’da borsası olmadığı için fiyat konusunda sıkıntı yaşanmıyor. 3 yıl sonra bu yatırımların meyvesi alınmaya başlanacak. Çünkü bu sayede nakliye ucuzlayacak ve dağıtım daha kolay yapılacak. Şu anda Avrupa’dan hammadde tedarik eden sektör önümüzdeki yıllarda bu yatırımlarla avantajlı bir konuma gelecek. Bir yandan boru hattı projeleri ile enerji terminali olmaya doğru giden Türkiye’nin en büyük avantajı dev ölçekli bu yatırımlar ile batısındaki büyük ölçekli pazarlar arasında stratejik köprü konumunda olması. Sektörün başlıca sorunu ise yüzde 70’e yakın kısmını ithalatla karşıladıkları hammadde fiyatlarının son bir yılda neredeyse yüzde 100 artması. Hammaddeyi AB ülkelerinden karşılayan sektörün ithalat oranı 2003 yılında yüzde 21, 2004 yılının ilk altı ayında yüzde 32.5 artış gösterdi.

 

                                          HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ