test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / GLİSERİN MONO STEARAT VE KULLANIMI - hammaddeler ansiklopedisi

GLİSERİN MONO STEARAT (E 471)

 

ÜRÜN TANIMLANMASI

ÜRÜN ADI

GLİSERİN MONO STEARAT

SİNONİM

Glyceryl monostearate; 3-Stearoyloxy-1,2-propanediol; Glyceryl stearate; Alpha-Monostearin; Monostearin; Octadecanoic acid, 2,3-dihydroxypropyl ester; Glycerin 1-monostearate; Glycerin 1-stearate; Glycerol alpha-monostearate; Glyceryl 1-monostearate;

KİMYASAL ADI

Mono- And Dıglycerıdes

KİMYASAL FORMÜLÜ

C21H42O4

YAPISAL FORMÜLÜ

 

FORMÜL AĞIRLIĞI

358.56

C.A.S. NUMARASI

123-94-4, 11099-07-3

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

FİZİKSEL DURUMU

Beyaz veya kremsi renkte mumsu görünümlü sert katı yağ veya viskoz sıvı formunda bulunmaktadır.

ERİME NOKTASI

P 200S (% 45 monoester içeriği) 55 – 62 oC

P 150S (% 60 monoester içeriği) 57 – 64 oC

KAYNAMA NOKTASI

 

ÖZGÜL AĞIRLIK

 

ÇÖZÜNÜRLÜK

Suda çözünmemekte, etanol, kloroform ve benzende çözünmektedir.

GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI

 

          Kremsi beyaz renge sahip, mumsu bir görünümde olan glisero mono stearat; lipofilik iyonik  olmayan 3.6 – 4.2 HLB değerlerine sahip bir yüzey aktif ajanıdır.

 

          Bir gliserin molekülü, tek bir çeşit yağ asidi ile tepkimeye sokulduğunda, oluşan basit trigliserid yanında, ikisi monogliserid ve ikisi de digliserid olmak üzere dört basit gliserid molekülü daha meydana gelir. Oluşan bu mono- ve digliseridler, yağ asitlerinin gliserin molekülündeki farklı konumlarda esterleşmeleri nedeniyle, birbirlerinin izomer formları olabildiği gibi, gliserinin tüm hidroksil gruplarında esterleşme oluşmadığından da, kısmi gliserid olarak adlandırılırlar.

 

          Bunlardan mono- ve digliseridler, hem polar hem de apolar bağ içermeleri nedeniyle, suda ve yağda çözünen yüzey aktif maddeleridir. Bu nedenle gıda sanayinde emülgatör olarak oldukça geniş kullanım alanları vardır. Özellikle monogliseridler, yağ içinde su emülsiyonlarının oluşumu ve dayanıklılığı üzerinde etkili olması yanında, kristalizasyonu hızlandırdığından, yemeklik katı yağ üreten sanayide yaygın olarak kullanılmaktadır. Çünkü margarinlere  emülgatör olarak az miktarlarda katılmalarında dahi, mikro kristallerden oluşan homojen bir yapı elde edilmektedir. Ayrıca yağ-su emülsiyonundan oluşan gıda sanayinin diğer alanlarında da tercih edilmektedir. Buna karşın digliseritler, monogliseritlere kıyasla daha az polar olan maddelerdir ve genel özellikleri, daha çok trigliseritlere benzemektedir.

 

          Ancak mono- ve digliseritlerin vücutta sindirilmeleri, trigliseridlere kıyasla farklılık göstermez.          Mono- ve digliseritler, bozulma tepkimelerine maruz kalmamış hayvansal doku ve organ yağlarında (vücut depo yağları) bugüne değin saptanmamıştır. Ancak bitkisel yağlarda, lipaz grubu enzimlerin tohum ya da meyvedeki yağı kısmi olarak hidrolize etmesi sonucu, % 0.1-0.4 arasında oluşabildiği belirlenmiştir.

 

          Fakat konu yağ işleme teknolojisi ve özellikle ham yağların rafinasyonu açısından irdelendiğinde, bu grup gliseridlerin yağda bulunması istenmez. Çünkü emülgatör etkisinde olmaları, işlemler sırasında oluşan sabun çözeltisi ve yıkama suyu ile nötr yağ arasındaki emülsiyonu güçlendirmekte ve bu atıklarla sürüklenen nötr yağ kaybını arttırmaktadır. Hatta bu nedenle sanayide serbest asitlik miktarı % 4-6'ya kadar yükselmiş olan ham yağların asitliğini gidermede, nötralizasyon yerine, asitliğin su buharı destilasyonu ile alındığı, fiziksel rafinasyon yöntemi yeğlenmektedir.

  


 

ETİKETLER : GLİSERİN MOMO STEARAT NEDİR,GLİSERİN MONO STEARAT NEREDE KULLANILIR, GLİSERİN MONO STEARAT NERELERDE KULLANILIR,GLİSERİN MONO STEARAT NASIL KULLANILIR, GLİSERİN MONO STEARAT NE KADAR KULLANILIR, GLİSERİN MONO STEARAT MSDS,GLİSERİN MONO STEARAT ÖZELLİKLERİ, GLİSERİN MONO STEARAT FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ, GLİSERİN MONO STEARAT FORMÜLÜ, GLİSERİN MONO STEARAT ELDESİ,GLİSERİN MONO STEARAT YAPIMI,GLİSERİN MONO STEARAT İMALATI - ÜRETİMİ, GLİSERİN MONO STEARAT KULLANILDIĞI ALANLAR



                                                         HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ