test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / DONDURULMUŞ GIDALAR... ÖZELLİKLERİ

Dondurulmuş gıdalar

food

Günlük hayatımızdaki yoğunluk nedeniyle beslenme alışkanlıklarımızda da bazı değişiklikler yapmak zorunda kalıyoruz. Bu değişikliklerden birtanesi de tüketime hazır dondurulmuş gıdalar. Tek yapmanız gereken ısıtıp servis yapmak.

Dondurulmuş gıdaların tek avantajı pratik bir şekilde tüketimleri değil. Normal yollar ile hazırlanmış bir ürünün içersine bozulmasını engellemek ve raf ömrünü uzatmak için bir çok katkı maddesi ilave edilmektedir. Fakat dondurulmuş ürünler şoklanarak sıcaklıkları -40 derecelere kadar düşürüldüğü için herhangi bir mikrobiyel faliyetin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu nedenle katkı maddelerinin kullanımına ihtiyaç yoktur.

Ne tür bir dondurma işlemi uygulanıyor ?


IQF yani Individual Quick Frozen adı verilen sistem ile ürünler – 40 derecelere kadar hızlı bir şekilde soğutuluyor. Buradaki soğutma hızı ürünün kalitesi ve besin kaybını engelleme konusunda 1. faktör diyebiliriz. Gıdalar donduruldukları zaman, gıdaların içerisnde bulunan su tanecikleri kristal bir yapı kazanır. Eğer dondurma işlemi yavaş bir şekilde yapılırsa, bu kristallerin büyüklükleri çok fazla olur. Büyük kristalleri oluşması ise hücre duvarlarının parçalanarak besin kayıpların meydana gelmesine neden olur. Özellikle soğutma işlemi sırasında 0 ile -5 dereceler arasındaki sıcaklıkların çok hızlı bir şekilde geçilmesi ürünün kalitesi açısından çok önemlidir.
Aslında bu açıklama “evde gıdaları bizde aynı şekilde donduramaz mıyız?” sorusuna da cevap olmuş oluyor. Çünkü ev şartlarında gerçekleştirilen dondurma işleminde sıcaklık çok yavaş bir şekilde düşürülüyor. Bu şekilde dondurulan gıdalarda da büyük besin kayıplarına yol açıyor.

Dondurulmuş gıdaların tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, gıdaların çözündükten sonra hemen tüketilebilmelerini sağlamaktır. Çünkü çözünen bir gıdada mikrobiyolojik faliyetler başlar ve çok kısa sürelerde toplam mikroorganizma sayısı logartmik olarak artarak büyük bir artış gösterir. Ayrıca ürünler çözündükten sonra içersinde hapsettikleri suyu dışarı verme isteği gösterecekleri için bu tür gıdaların tekrar dondurulma işlemi gıdalara büyük ölçüde hasar ve besin kaybı oluşmasını sağlamaktadır.

Dondurulmuş ürünlerde besin kayıpları var mı?
Bu soru dondurulmuş ürün tüketen bir çok kişinin aklına gelmiştir. Yapılan araştırmalarda dondurma işlemi kontrollü ve doğru bir şekilde yapıldığı takdirde besin kayıplarının yok denecek kadar az olduğu görülmüştür.

Dondurulmuş gıdalara bazı insanların soğuk bakmasının nedeni ise, dondurulmuş gıdaların insanlara pahalı gelmesi. Fakat tüketiciler manavdan aldıkları bir ürünü sap ve çöplerinede para verdikleri için insanların gözüne dondurulmuş gıdalar daha pahalı gözüküyor. Dondurulmuş gıda alarak sap ve çöpe değil sadece ürüne ücret ödemiş oluyoruz.
Ayrıca dondurulmuş gıdalar tarlalardan toplandıktan hemen sonra donduruldukları için, manavda veya pazarlarda satılan bir çok ürüne göre çok daha taze olabiliyorlar.Tüm bunların dışında dondurulmuş gıdalar çok uzun raf ömrüne sahip oldukları için istediğimiz mevsimde istediğimiz ürünü teketebilme şansına sahibiz.

Dondurulmuş gıdaların Türkiye’deki durumuna baktığımızda geleceği olan bir sektör olarak gözüküyor. Çünkü insanların hayatları gittikçe daha yoğun bir hal alıyor, kullanıma hazır bu tür pratik ürünlerin olması insanları büyük zahmetlerden kurtarıyor.

                                                                                                       
 

ETİKETLER : DONDURULMUŞ GIDANIN ÖZELLİKLERİ, DONDURULMUŞ GIDALAR NASIL ÜRETİLİR,DONDURULMUŞ GIDALARIN YAPIMI,DONDURULMUŞ GIDALARIN KORUNMASI,DONDURULMUŞ GIDALARIN ELDE EDİLMESİ,DONDURULMUŞ GIDALARIN İMALATI,DONDURULMUŞ GIDA ÜRETİMİ,DONDURULMUŞ GIDA MADDELERİ, DONDURULMUŞ GIDA ÜRÜNLERİ.

HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ