test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / TEKSTİLDE NANO TEKNOLOJİSİ - hammaddeler ansiklopedisi

Türk tekstil sektörü yönünü daha karlı olan teknik (akıllı) ürünlere çevirdi. Birkaç yıl öncesine kadar 1-2 şirketin üretim yaptığı alanda şimdi 200`ün üzerinde Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Türkiye`de Karsu, Yeşim, Sarar, Damat, Bahariye, Dinamo ve Güney Sanayi önde gelen firmalar arasında yer alırken dünyada öne çıkan ise ünlü spor giyim markası Nike oldu. Nike`ın rüzgarlı havalarda koşmayı engellemeyen tişörtü dünya çapında büyük ilgi gördü. Türkiye`de moda olan ise Yeşim ve Damat gibi firmaların su ve leke tutmayan kumaşlardan ürettikleri giyim ürünleri.

Sektör temsilcileri, katma değeri yüksek olan bu ürünlerden elde edilen karın diğer hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerine göre 4-5 kat daha fazla olduğunu belirterek, 5 yıl sonra en az bin firmanın daha bu alana gireceğini kaydediyor.

Üç yıl önce nano teknoloji kullanarak akıllı kumaş üretmeye başlayan Damat`ın üreticisi Orka Grup`un Genel Koordinatörü Osman Arar, bu tarz ürünlerin, sağladığı faydalar sebebiyle hayatın her alanına girdiğini belirtiyor. Yıl sonuna kadar çok sayıda firmanın sektöre yöneleceğini savunan Arar, hem makine hem de süreç yatırımları olacağını ifade ediyor. Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinin fiyat rekabetinden vazgeçmeyeceğini aktaran Arar`a göre zor günler yaşayan Türk tekstilcisi için teknik ürünler yeni bir çıkış kapısı olabilir. Aksi takdirde `topu elle oynayarak` haksız rekabet yapan Çin`i durdurmak mümkün görünmüyor.

Geçen yıl leke tutmayan ve ütü istemeyen kumaş üreten Yeşim Tekstil yetkilileri de firmaların Çin`in haksız rekabeti sebebiyle akıllı kumaş üretimine girdiğini vurguluyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da sektörde inanılmaz bir talebin olduğunu doğruluyor. Birçok firmanın yeni yatırımlarını bu alana kaydırdığını ifade eden Orakçıoğlu`na göre, global pazarlarda Çin`le rekabet edebilme adına teknik ürünler önemli bir alan oluşturuyor.

İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Başkanı İsmail Gülle`ye göre teknik tekstil ürünleri pazarı bakir bir alan, yatırımcı için büyük risk taşısa da çok karlı bir yatırım.

Harekete geçen Dış Ticaret Müsteşarlığı da Teknik Tekstil Çalışma Grubu oluşturdu; hedef dünya genelinde 120 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşan pazardan Türk firmalarının sadece komşu ülkelere mal satarak 5-6 milyar dolarlık pay alması. Müsteşarlık yetkililerine göre, özellikle Uzakdoğu ile rekabet edebilmek için bu ürün grubuna yönelmek gerekiyor. Yetkililere göre Türk tekstil sektörü bu alana yapacağı yatırımlarla içinde bulunduğu sıkıntıları aşabilir.

Japonya başta olmak üzere Avrupa ve ABD`deki tekstil sektörü konvansiyonel tekstil ürünleri üretimini bilinçli olarak terk edip yüksek getirisi olan ve yoğun bir rekabetin yaşanmadığı yüksek performanslı teknik tekstil ürünlerine yöneliyor. Örneğin AB`de birkaç yıl öncesine kadar tekstil sektöründe 6 milyonu aşkın kişi çalışırken bu sayı şimdilerde 2 milyonun altına düştü.

Akıllı giysiler, 24 saat nabız ve tansiyon ölçüyor, ateşte yanmıyor. Sahip oldukları teknik ve performans özellikleri için imal edilen tekstil malzemeleri ve ürünleri olarak tanımlanan teknik tekstil ürünleri, sağlıktan yiyeceğe, inşaattan otomotive, kozmetikten altyapı sektörüne, dekorasyondan hazır giyime, tarımdan ambalaja ve spor ürünlerine kadar birçok alanda kullanılıyor. Leke ve ter tutmama, su geçirmeme, ateşte yanmama gibi özellikleri ile akla gelen bu ürünler, havadaki ısı değişikliklerine göre vücuda serinlik ve sıcaklık hissi verebiliyor. Bazı giysiler 24 saat boyunca nabız, tansiyon, kalp atışı gibi yaklaşık 30 hayati göstergeyi doktora veya sağlık merkezine gitmeye gerek kalmadan ölçebiliyor. Bazı çarşaflar kalp atışlarını dinlerken bazıları da oda sıcaklığına göre renk değiştirebiliyor.

Büyük miktarda enerji ve zaman tasarrufu sağlayan akıllı kumaşlar, tekstilciler tarafından birkaç yıl sonra müşterilerin vazgeçemeyeceği ürünler olarak değerlendiriliyor. Bu ürünlerin üretim teknolojisi olan nano teknoloji, kimyadan elektroniğe, bilgisayardan tekstile her sektörde büyük değişimlere yol açtı.

`Nano` metrenin milyarda biri demek. Yani gözle canlandırılamayacak kadar küçük bir birim. İnsanoğlu nano teknoloji sayesinde her türlü nesnenin yapıtaşı olan atomları istediği gibi düzenleyebilecek. Sonuçta her konuda daha dayanıklı, daha hafif ve doğaya daha az zarar verecek ürünler üretilebilecek.

Son iki yıldır tekstil sektöründe nano teknoloji olarak adlandırılan teknoloji kullanılıyor. Nano-tex adlı firma bu konuda öncü. İki yıl önce Time dergisi tarafından `2002`nin En İyi Buluşları` arasında gösterilen leke itici pantolon kumaşını onlar üretti. Kumaş, nano teknoloji ve özel bir kimyasal işlem sayesinde bir inch`in yüz binde biri uzunluğunda milyonlarca lifle donatıldı. Böylece kumaş leke itici hale getirildi.

Nano-care, kumaşın dayanıklılığını artıran ürünler meydana getiriyor. Kumaşı sudan koruyan bir etkiye sahip. `Nano-care` aynı zamanda kumaşı su, meyve suyu, ketçap, mayonez vs. lekelerden de koruyor. Bunun yanında kumaşa buruşmazlık etkisi kazandırıyor. Yıkanırken çok az deterjan kullanılan, yumuşatıcı gerektirmeyen ve en kısa yıkama programında yıkanabilen nano-care ürünler, yıkama esnasında dahi ekonomiklik sağlıyor.

                                                                           HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ