test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / SORBİTOL VE ÖZELLİKLERİ - hammaddeler ansiklopedisi

SORBİTOL (E 420)

 

ÜRÜN TANIMLANMASI

ÜRÜN ADI

Sorbitol syrup

SİNONİM

D-Glucitol syrup, Glucitol; Cholaxine; D-Glucitol; D-Sorbite; Hexahydric Alcohol; Karion; L-Gulitol; Nivitin; Sionit; Sorbostyl; Sorvilande

KİMYASAL ADI

Sorbitan lıquid (sorbitol surp, noncrystalling)

KİMYASAL FORMÜLÜ

C6H14O6

YAPISAL FORMÜLÜ

 

FORMÜL AĞIRLIĞI

182.17

C.A.S. NUMARASI

50-70-4

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER (70%)

FİZİKSEL DURUMU

Berrak açık sarı arası şurup kıvamında sıvı

ERİME NOKTASI

94 - 98  oC  

KAYNAMA NOKTASI

 

ÖZGÜL AĞIRLIK

1.28

ÇÖZÜNÜRLÜK

Su, gliserol ve propan 1,2 – diolde çözünmektedir.

pH

5.0 – 7.0

BUHAR YOĞUNLUĞU

 

GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI

 

          Alditoller, polihidrik alkoller ve poyolllar olarak da adlandırılan şeker alkollerinin bir üyesi olan sorbitol; hegzahidrik alkoller grubuna ait altı karbonlu beyaz, higroskopik tatlı bir kristalimsi şeker alkolüdür.

 

          Doğal olarak meyvelerde özellikle böğürtlen türü meyvelerde bulunmakta, sentetik olarak mısır nişastasından elde edilen glikozun yüksek basınçlı katalizör hidrojenasyonuyla hazırlanmaktadır.

 

          Suda çok kolay çözünen sorbitol; alkol, metanol ve asetik asitte çok az çözünmektedir. En çok kullanılan şeker alkolü olan sorbitol; konsantrasyon ve sıcaklığa bağlı olarak sukrozun 1/3 ile 1/2  arası tatlığa sahip olmakta, genelde % 70’lük kristal yapıda bir çözelti halinde bulunmaktadır

 

          Gıda katkı maddesi, tatlandırıcı, humektant olarak uygulama alanı bulan sorbitol, eczacılık alanında eksipiyent görevi görmekte, ayrıca diş macunu, sakız, öksürük pastilleri, kozmetik ve tütün ürünleri formulasyonlarına katılmaktadır.

 

         Polieterlerin üretilmesinde de kullanım alanı bulan sorbitol çözeltisi, sahip olduğu negatif ısıdan dolayı soğuma etkisi oluşturmakta, aşırı tüketiminde laksitatif etki göstermektedir. İnsülinden etkilenmeyen ve kan şekeri endeksini arttırmayan sorbitol, diyabetliler için üretilen ürünlerin formulasyonlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

 

          Diş çürümesini teşvik etmemekte, sakızlar için iyi bir ingrediyent olup, bu ürünlerde nem tutucu ve tatlandırıcı görevi görmektedir. Aroma maddesi olarakta kullanılan sorbitol, ayrışmaya uğramamakta, eczacılık endüstrisinde C vitamini yapımında hammadde ve gliserinin substitesi olarak uygulama alanı bulmaktadır.

 

           Depolama sırasında stabil kalan sorbitol, işleme sırasında  akışkanlığı ve sıkıştırılabilirliği çok iyi olmaktadır.

 
 

 ETİKETLER : SORBİTOL MSDS,SORBİTOL NERELERDE KULLANILIR,SORBİTOL NASIL KULLANILIR,SORBİTOL NEDEN KULLANILIR,SORBİTOL KİMYASAL YAPISI,SORBİTOL KİMYASAL FORMÜLÜ,SORBİTOL NEDİR, SORBİTOL KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,SORBİTOL KULLANILDIĞI ALANLAR,SORBİTOL VE KULLANIMI.

                                                             HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ