test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / PEROKSİ ASETİK ASİT UYGULAMALARI -HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Perasetik Asit (Peroksi Asetik Asit)

Asetik asit, hidrojen peroksit ve suyun eşit miktarda karışımıdır. Perasetik asit, keskin bir kokuya sahip ve berrak bir sıvıdır. Bu sıvı genellikle stabil olmayan bir yapıdadır ve oksijen ile etkileşerek asetik asit, hidrojen peroksit ve su gibi ürünlere parçalanır ve çevreye zararlı metabolitlere parçalanmaz. Ticari olarak % 35-40 lık solüsyonlar halinde bulunur. Etki mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte diğer oksidize edici ajanlarla aynı olduğu düşünülmektedir. Perasetik asit bazı materyallerde (aluminyum gibi) koroziv etkiye sahiptir. Uzun süre temasa bağlı olarak solunum yolu problemlerine, ciltte irritasyona ve kabarıklıklara neden olur. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon amacıyla çeşitli üretici firmalar tarafından sıvı, gaz ve buhar formlarında kullanılmıştır.

Bir organik asit olan perasetik asit çok kuvvetli oksidasyon maddesidir. Tekstil sektöründe ağartma amaçlı kullanılır. Tekstil mamulu üzerinde bulunan doğal renk verici maddeleri tamamen veya kısmen yok ederek veya onları beyaz veya çok daha açık renklere dönüşmesini sağlayan kimyasal maddelere ağartma maddesi denir. Genelde bu maddeler indirgen etkili veya yükseltgen etkili olarak sınıflandırabiliriz. Perasetik asit yükseltgen maddeler (oksidasyon maddeleri) sınıfı içinde yer alır. Sıcaklık etkisiyle patlama tehlikesi olduğundan kullanırken çok dikkatli olmak gerekir.

Perasetik Asitin Kimyasal Bileşenleri
Asetik Asit (CH3COOH): Renksiz, tahriş edici kokuya sahip bir sıvıdır.Donma noktası 16,7 C, erime noktası 118,1 C olan asetik asit sirke asidi olarak bilinir. Asetik asidin %5–8 lik çözeltisi sirke olarak kullanılır. Asetik asit bir çok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında kullanılır. Yoğun asit ilk olarak 1700 yılında G.E. Stahl tarafından gözlemlenmiştir. Saf asetik asit su, eter ve karbon tetrakloritle tamamen karışabilir, ancak karbon disülfit içinde çözünmez. Asetik asit alkali hidroksitleri nötralize eder, karbonatları ve bazı sülfitleri ayrıştırır. Asetik asidin donması depolama açısından bir tehlike oluşturur, çünkü erime noktası oda sızaklığına çok yakındır.

Tekstil sektöründe orta kuvvette aside her ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Boyama sırasında veya sonrasında lif içinde kalması halinde, life kendi yapısı nedeniyle zarar verici hiçbir etkisi yoktur.

Hidrojen Peroksit (H2O2): Hidrojen peroksit 150,2 C da kaynayan ve –0,41 C da donan bir sıvıdır, peroksitlerin asitlerle olan tepkimesinden elde edilir. Hidrojen peroksitin sulu çözeltisi iki protonlu zayıf bir asittir. Laboratuarlarda H2O2 bir yükseltgen veya bir indirgen olarak kullanılabilir. Hidrojen peroksit; tekstil ve kağıt sektöründe; ağartıcı olarak, kimya sektöründe; oksidasyon ve hidroksilasyon reaksiyonlarında, perasetik asit, sodyum perborat, kalsiyum peroksit gibi organik/inorganik peroksitlerin üretiminde, maden sektöründe; çeşitli madenlerin zehirleyici etkilerinin giderilmesinde, metalurji sektöründe; metalik yüzey oluşturmada, kozmetik, ilaç ve gıda paketleme sektörlerinde; sterilizasyonda, atık su arıtımında; çözünmüş oksijen sağlamada ve zehirleyici etkinin giderilmesinde kullanılır.

Pamuklu Örme Kumaşların Perasetik Asit ile Ağartılmasının Optimizasyonu
İnsanların çevreye karşı daha duyarlı olmalarından çevre bilinci her geçen gün biraz daha artmaktadır. Bütün dünyada, tekstil terbiyesinin atık su kaynaklarına oldukça önemli boyutlarda zarar veren sodyum hipoklorit ağartmasına alternatif yöntemler bulma arayışı hala sürmektedir.Bu çalışmada hipoklorit ağartmaya alternatif perasetik asit ile çevre dostu bir ağartmanın optimizasyonu araştırılmıştır.

Perasetik asit, ağartma banyosunda hidrojen peroksit ve asetik anhidritten gidilerek elde edilmiştir. Optimizasyondan önce yapılan ön denemelerde hidrojen peroksit ve asetik anhidrit konsantrasyonlarındaki değişmeler ile sıcaklık, süre ve pHdaki değişmelerin kumaşın ağartmadan sonra ölçülen beyazlık, patlama mukavemeti ve su emme yeteneği üzerine etkileri incelenmiş olup sonuçlar grafik üzerinde gösterilmiştir. Daha sonra bu neticelerden yola çıkılarak tam faktöriyel ve merkezi kompozit deney dizaynı için gerekli olan değişken parametrelerin -1, 0, +1 seviyeleri seçilmiştir. Tam faktöriyel deneysel dizayn kapsamında yapılan ağartma deneyleri ile değişken parametrelerin, ağartmadan sonra ölçülen test neticeleri üzerine etkilerinin önem sıraları ve bu etkilerin boyutunun öneınli düzeyde olup olmadığı incelenmiştir.

Merkezi kompozit deneysel dizayn kapsamında yapılan ek deneyler ve bunların test neticeleri değerlendirilerek de MAXIMIZE 3.6 paket programı yardımı ile optimizasyon yapılmıştır. Optimize reçete uygulanarak ağartılacak kumaşın test neticeleri paket program tarafından tahmin edilmiş ve daha sonra bu reçete uygulanarak ağartılınış kumaşın test neticeleri ölçülmüştür. Optimize reçete ile ağartılmış kumaş numunesinin ölçülen beyazlık ve patlama mukavemet neticeleri bu çalışmada ideal olarak kabul edilmiş değerlerden bir miktar yüksek olup yalnızca su emme yeteneğinde ideal değere ulaşılamamış fakat yaklaşılmıştır. Optimize reçete uygulanarak yapılan ağartma esnasında ağartma boyunca çözeltideki mevcut perasetik asit ve hidrojen peroksit miktarları titrasyon ile tayin edilmiştir. Titrasyon sonuçları elde edilen optimum reçetede yer alan hidrojen peroksit ve asetik asit anhidrit miktarlarının gerçekten optimum düzeyde olduğunu göstermiştir.

 


ETİKETLER: PERASETİK ASİT NEDİR,PERASETİK ASİT HAKKINDA BİLGİ,PERASETİK ASİT MSDS,PERASETİK ASİT  SPESİFİKASYONU,PERASETİK ASİT NEREDE KULLANILIR,PERASETİK ASİT NASIL YAPILIR,PERASETİK ASİT BİLEŞİMİ,PERASİT ASİT KULLANIMI,PERASETİK ASİT ELDESİ,PERASETİK ASİT VE ÖZELLİKLERİ,PERASETİK ASİT TANIMI.PERASETİK ASİT NEDEN KULLANILIR,PERASETİK ASİT NE İŞE YARAR,PERASETİK ASİT VE HİDROJEN PEROKSİT, PERASETİK ASİT VE KULLANIM YERLERİ,PEROKSİ ASETİK ASİT NEDİR,PEROKSİ ASETİK ASİT NE İŞE YARAR,PEROKSİ ASETİK ASİT BİLEŞİMİ NEDİR,PEROKSİ ASETİK ASİT FORMÜLÜ NEDİR.


HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ