test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / MOTORİN VE ÖZELLİKLERİ - hammaddeler ansiklopedisi

MOTORİN NEDİR ? 

Motorin ham petrolün rafine edilmesiyle ortaya çıkan birçok maddenin fiziksel karışımı sonucunda elde edilir. Rafine sanayi ham petrolü ayrımlamaya (vakumda damıtma) ve kimyasal olarak dönüştürmeye (hidrojenli kükürt giderme, katalitik) dayanan çok sayıda işlem gerçekleştirir, bu işlemler motorinlerin birleşimlerinde yer alan birçok temel maddenin elde edilmesini sağlar. Motorinler , çok farklı fiziksel ve kimyasal özellikleri bulunan alabildiğine yüksek sayıda (binin üstünde) hidrokarbonun karmaşık karışımıyla meydana gelir. Motorin üretiminde yasal oranlara uyulur. TOTAL, bu oranlara uymakla kalmaz, daha da ileri giderek dizel motor uzmanlarının beklentilerine daha iyi yanıt verebilecek ek bir kalite getirir ( köpüklenme , koku , motor temizliği, emisyon, yakıt tüketimi ) . Motorinin en hassas özellikleri arasında şunları sayabiliriz: • Setan sayısı : Motorinin dizel motorun yanma odasında kendi kendine tutuşma yatkınlığını gösterir. Başka bir deyişle , çok düşük bir setan sayisi , yani çok uzun bir kendi kendine tutuşma süresi , geç, eksik ve şiddetli bir yanmaya yol açar, ki bu da şu sonuçları doğurur: randımanın düşmesi , yakıt tüketiminin artması, havayı kirleten gazların emisyonu, gürültü (özellikle rölantide) ve çalıştırmada yaşanan güçlüklerin , özellikle soğukla artması • Soğuğa dayanıklılık Benzin ya da kerosen gibi petrol ürünü daha hafif yakıtların tersine motorin , düşük sıcaklıklarda parafin kristallerinin oluşumu nedeniyle saydamlığını ve akışkanlığını kaybeder . Bu olay , özellikle kış aylarında , çoğunlukla dizel araçların filtrelerindeki tıkanmalara bağlı kullanım sorunlarına yol açar. Motorinin düşük sıcaklıklarda uğradığı değişikliği tanımlamak amacıyla genelde iki gösterge temel alınır : Sorun Noktası ve FSL (Filtreleme Sıcaklık Limiti). Sorun Noktası ilk parafin kristallerin belirdiği sıcaklığı gösterir. FSL değeri ise gerçekçi bir sıcaklık alt limit ölçüsüdür; motorin bu değerin üstündeki sıcaklıklarda dizel araçta beklenen performansı gösterir. • Kükürt Oranı Avrupa’da motorindeki kükürt oranı , Euro 3 standartlarina göre 350 ppm’in üstüne çıktığı takdirde cezai şart getirilmiştir. Çevreci kaygılara bağlı olarak alınan bu karar rafinerileri hem petrol konusunda daha ciddi seçimler yapmaya hem de temelde daha ileri bir hidrojenli kükürt giderme işlemi uygulamaya zorlar ki her ikisi de büyük oranda yatırım gerektirir. Motorinin yoğunluğu, akışmazlığı (viskozitesi), uçuculuk aralığı gibi diğer özellikleri genelde rafineriye ek yükümlülük getirmez. Kısacası rafinerinin işi, çeşitli oran değerleriyle sınırlandırılmış bir alanda, kullandığı ham petrol türü ne olursa olsun, en yüksek kalite ve dayanıklılık düzeylerini sunan ürünleri elde etmektir.

MOTORİNLERİN YAĞLAYICI GÜCÜ :

Yönerge bütün motorinlerdeki en fazla kükürt oranının, bugünkü %0.7 değerinden % 0.005 değerine düşürülmesini zorunlu kılacaktır. Kükürt oranındaki bu düşüş motorinlerin yağlayıcı gücü, yani motorların enjeksiyon sistemlerinde yer alan hassas parçalara yönelik sağladığı koruyucu etki üzerinde dolaylı olarak olumsuz etki yaratır. Bu sorun göz ardı edilirse, nispeten kısa süre içinde enjeksiyon pompalarının zamanından önce eskimesi olgularına yol açabilir. Bu eskime riski, lineer (doğrusal) enjeksiyon pompalarıyla donatılmış ağır vasıtalar için değil, rotatif (merkezleme pimli) enjeksiyon pompalı binek araçlar için geçerlidir. Çünkü ağır vasıtalarda ikincil bir yağlama sistemi bulunur, oysa merkezleme pimli pompalar bütünüyle motorinle yağlanırlar, bu nedenle de yakıtın yağlayıcı gücünde gerçekleşebilecek olası bir azalmaya karşı çok hassastırlar. Motorinlerin yağlayıcı gücünü iyileştirmek için petrol üreticilerinin başvurdukları yollardan biri de uygun bir katkı maddesi kullanımıdır.

ETİKETLER : MOTORİN NASIL YAPILIR,MOTORİN İMALATI,MOTORİN ÜRETİMİ,MOTORİN NEREDE KULLANILIR,MOTORİN YAPILIŞI,MOTORİNİN ÖZELLİKLERİ,MOTORİNİN YAPISI,MOTORİN KİMYASAI,MOTORİN KİMYASALLARI,MOTORİN NEDEN YAPILIR,MOTORİN ELDESİ.

                                                                   HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ