test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / MISIRÖZÜ YAĞI KULLANIMI...ÖZELLİKLERİ.

Mısırözü yağ, Graminae familyasından Zea mays mısır tanelerinin rüşeyminden elde edilen bir yağdır. Nişasta ve glukoz şurubu üretimi sırasında yan ürün olarak rüşeymden mısır özü yağı da elde edilmektedir.
Mısırın kimyasal bileşimi, Watson (1982) ve Allen (1979) tarafından gözlenmiştir. Diş, çakmak taşı ve un mısırlarının bileşimi daha fazla yada daha az benzerdir. Tatlı mısır ve yüksek yağlı mısır için patlamış mısır ham fiberce zengin iken bunlar nispeten yağca zengindirler.


misirözü yağ ile ilgili görsel sonucu

Lipidler

Farklı mısır çeşitlerindeki yağ içeriği % 1.2’den %5.7 aralığındadır (Quckenbush ve ark.1961). Bununla beraber çoğu alan mısırları yaklaşık % 4-%5 aralığında yağ içerir. Yüksek yağlı tipler ise % 19.5 yağ kadar çıkar (Aguilera ve Luses 1986). Yağın çoğu özünde yada tohumda konsantre edilir. Düzenli mısır çeşitlerinin tohumu, yüksek yağlı mısır % 50 yağ içerdiği zaman yaklaşık % 35 içerir. Yine düzenli mısır çeşitlerinin tohumu, ticari yağ ayrıştırması için kullanılır ve rutubetli yada kuru öğütme sayesinde birbirinden ayrılır. Yüksek yağlı mısır, ticari yağ ayrıştırması için direkt olarak kullanılabilir. Yüksek yağ tipleri genel olarak düşük ürün vericidirler ve daha iyi ziraat performansı için genetik bir şekilde iyileştirilmesi gerekmektedir. İyi ürün potansiyeli ile kesin hibridler bütün çekirdekte yaklaşık olarak % 7-% 8 kadar yağ içerir. Yüksek yağlı ve bu çeşitlerdeki protein tohumunun büyük boyutundan kaynaklanmaktadır. Mısırdaki yağ içeriği arttığı gibi, nişasta içeriğinde bir azalış vardır. Yüksek yağlı mısır aynı zamanda normal mısır üzerinde üstün protein kalitesi gösterir. Mısırdaki yağın daha yüksek seviyelerinin avantajları ve dezavantajları mısırın son kullanımına bağlıdır. Alkol, fruktoz yada endüstriyel nişasta üretiminde ilgi çekici gelen bunlar bir dezavantaj olarak yağın daha yüksek oranlarında bulunabilir. Bununla beraber, ülkelerde, sebze yağı olarak kullanılan yüksek yağlı mısır yenir yağın bir cazip kaynağı olabilir.

Mısırdaki yağların çoğu serbest şekildedir. Sınır yağlar çekirdeğin %0.3-%0.9’unu içerir ve çoğu nişastaya sınır olur (Morrison 1978). Trigliseridler toplam yağın yaklaşık % 80’ini, fosfolipidler toplam yağın yaklaşık % 8’ini içerir (Watson 1982). Diğer küçük lipidler, digliseridleri ( %1-%2.9), sterolleri (%1.3-%5.5), sterilesteri (%1.1.-%2.9), glikolipidleri (%2-%5.4), serbest yağ asitlerini (%0.3-%0.9) ve balmumları, pigmentleri aktif olan macunları kapsar.


misirözü yağ ile ilgili görsel sonucu

Karotenler (0.2-7 mg/kg) ve ksantofil (0.2-5.0 mg/kg) gibi karotenoid pigmentlerin mısır yağında mevcut olması gerektiği bildirilmiştir. Bütün küçük kompanentler, kabul edilebilir yiyecek üretimi elde etmek için ayrıştırılarak giderilmesi gerekir. Ayrışmış mısır yağı % 98 oranda trigliseridtir. Kampesterol (%12) ve Stigmasterol (%8) küçük miktarlarda mevcut iken sterollerin, β-sitosterolü (%80) büyük kompanenttir. Aynı zamanda mısır üzerinde Triterpen alkol ve 4-metil sterol bulunur. Polar lipidler monoglaktosil ve digalaktosil digiliseridlerini kapsar; fosfat dikolin yedi tanınmış fosfolipidlerinin büyük kompanenti (%64)’dır (Weber 1978,1979). Glikolipidler sulfolipirler, sterilglikozid, cerabroside kapsar. Tohum lipidleri endosperm lipidler ile kıyaslandğında glikolipidler ve fosfolipidlerde düşük ve nötral lipidlerde nispeten zengindir (Weber 1979). Benzer şekilde, tohum lipidleri (germ lipidleri) endosperm lipidler ile kıyaslandığında serbest yağ asitlerinin düzeyinde ve linoleik asitse düşüktür. Bu yüzden, tohum yağları endosperm yağlardan korunmuş kalite bakış açısından değerlendirilirse daha fazla makbul yağ bileşimine sahiptir.



Ksantofil endosperme yerleşir ve beyaz mısırda sıfıra yakın olandan, çakmak taşı mısır çekirdeklerindeki yüksek seviyelere kadar olan aralıktadır. Ksantofil besin değerine sahip değildir ama yumurtlayan tavuklar ve piliçler için beslenmede önemlidir. Bu önemin sebebi hem yumurta sarısını hem de piliç derisinin istenen sarı rengi kazanmasını sağlar. Karotenoid pigmentler diğer kompanentlerden nicel olarak yani miktara bağlı olarak daha fazla çeşitlenir.

Proteinler ve Amino Asitler

Mısır çekirdeğinin protein içeriği %8’den % 18.2’ye kadar olan aralıkta değişir (Bressani ve mertz 1958). Daha yüksek protein içeriklerinin seçimi, çekirdek boyutu ve nişasta içeriğindeki % 30 eş zamanlı azalış ile ürün üzerindeki azalışta sonuçlandı (Dudley 1974). Proteinlerin konsantrasyonları bütün taneciğindeki endospermde düşük olmasına rağmen, çekirdek proteinlerinin yaklaşık % 75’ini içerir. Protein konsantrasyonu uzak bölgelerden çekirdeğin merkezine doğru azalır. Mısır proteinleri % 7 albümin, % 10 globulin, % 39 prolamin yada zein ve % 35 glutelin olarak kesirlenmiştir. Albümin ve globulin’in zein ve glutelin’in çoğu endospermde yerleşmişken, tohumda büyük proteinleri mevcuttur. Mısırdaki daha yüksek protein içeriği genellikle endospermdeki zein’in daha yüksek bir oranı ile birleşir.

Mısır’ın çekirdeğindeki proteinler lizin ve triptofanda eksiktir. Bu endospermdeki zein kesrinin daha yüksek oranlarına mal edilmiştir. Globulın ve albümin bakımından zengin olan germ proteinleri ve hemen hemen zein’den mahrum olan, lizin ve triptofan içerikleri bakımından nispeten zengindir. Işık geçirmeyen yani opak-2 geninin yüksek lizin karakteri daha iyi protein ve lizin içerikleri ile çeşitler geliştirmek için normal mısıra birleştirilmiştir




Karbonhidratlar

Nişasta, mısırın üstün karbonhidrat kompanentidir. Nisaşta içeriği %64 ile % 78 aralığındadır. Diğer karbonhidratlar toplam % 8-%11.9 fiber, %2-%5.5 ham fiber, %3-%4.3 asit temizleyici fiber, %5.9-%6.6 pentosanlar, %0.3-%0.5 su ile çözünür karbonhidratlar, % 1-%3.5 toplam şeker, %0.5-%3.3 sükroz ve glukoz, fruktoz ile küçük miktarlarda raffinoz gibi diğer şekerleri kapsamaktadır. Yüksek yağlı mısır, normal mısıra kıyasla daha az nişasta içerir.

Denemelerde, protein kalitesini azaltmak için nişasta miktarında değişim yapılmıştır. Yüksek amiloz gibi 2 şekerli, ve kolay kırılır özellikte mutanlar lizin’in daha yüksek seviyelerini içermek için bildirilmiştir.




Mineraller ve Vitaminler

Mısır çekirdeğıi %1.1-%3.9 oranlarında toplam bir mineral içerir. Germ yaklaşık %10 mineral içerirken Endosperm yaklaşık %0.3 oranında mineral içerir. Böylece mineral miktarının çoğu germ’de konsantre edilmiştir. %0.27 fosfor, %0.38 potasyum, %0.17 magnezyum, %0.14 sülfür ve %0.03 kalsiyum mısır çekirdeğindeki gıda rejimine ait olan mevcut büyük minerallerdir. Ağır metallerin düzeyi mısır çekirdeğinde düşüktür. Mısırdaki vitaminler (mg/kg) cinsinden söylenecek olursa sadece A vitamini yaklaşık 2,5 iken, E vitamini 25, Thiamin 4.2, riboflavin 1.25, pantothenik asit 6.5, biotin 90, folik asit 426, kolin 500, ve pridoksin 9.6 civarındadırlar . Suyla çözünen vitaminlerin çoğu hücre kompanentlerine sınır olur ve tamamen elde edilemez. β-karoteni, A vitaminine % 60 oranında birçok hayvan tarafından değiştirilir.


misirözü yağ ile ilgili görsel sonucu

Yüksek yağlı mısır bileşimi 

% İçeriği Tüm Çekirdek Endosperm Germ Kabuk
Kesri 100 67.2 24.7 7.4
Su 8.7 16.9 8.3 6.1
Protein 8.8 7.0 11.3 4.9
Yağ 19.5 1.0 52.1 5.5
Ham fiber 2.0 0.5 3.7 15.8
Kül 1.6 0.4 5.6 1.9
Kaynak; Aguilera ve lusas 1986.

Mısırözü yağının yağ asidi kompozisyonu 

Analiz Değerler

Yağ asitleri (% ağırlık)
Miristik 0.2-1.7
Pamitik 8.0-12.0
Palmitoleik asit 0.2-1.6
Stearik 2.0-5.0
Oleik 19-49
Linoleik 34-62

Mısır Özü Yağının Özellikleri

Mısırözü yağı :
 Yüksek bir enerji kaynağıdır. 1 kg yağ 9000 kalori vermekte, bu da nişastanın verdiği enerjinin 2.25 katı olmaktadır. Proteinler ve karbonhidratlar gibi vücut tarafından çok çabuk kullanıldığı için bütün sindirim süresince vücuda uzun süre enerji sağlar.
Rafine edilmiş mısırözü yağı 235oC’ye kadar ısıtıldığı zaman bile yanmamakta, devamlı ısıya direnç göstermekte ve ve okside olmamaktadır. Bundan dolayı kızartma işlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yapısında bulundurduğu doymamış yağ asitlerinden dolayı büyüme, hamilelik, süt verme, normal cilt, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının devamı için en ideal yağdır. Beslenme için gerekli olan doymamış yağ molekülünden sindirim süresince açığa çıkarlar ve vücut tarafından kullanılırlar. Kalp ve damar hastalıklarının kontrolünde, kandaki kolestrol miktarının düşürülmesinde büyük faydalar sağlar.


misirözü yağ ile ilgili görsel sonucu

Mısırın Kullanım Alanları

Dünya mısır üretiminin % 90’ından fazlası insan yiyeceği ve hayvan yemi olarak tüketilmektedir. Endüstride kullanılan % 10’un altında olmasına rağmen yüzlerce değişik endüstri ürünü elde edilmektedir.

Dünyada mısır tüketiminin en fazla olduğu ülke A.B.D.’dir. Gıd ve endüstride kullanım oranı % 10 olup, bunun % 6.7’si ıslak %3.5’de kuru olarak öğütülmüş ürünlerdir. Islak öğütme sonucu elde edilen ürünlerin içerisine şeker, nişasta ve yağ girmektedir. Kuru olarak öğütülen ürünlerin % 22’si hazır kahvaltılık hububat yapımında, % 15’i diğer gıdaların yapımında (ekmek, aperatif gıdalar, pasta, bisküvi), % 23’ü de alkollü içki sanayiinde kullanılmaktadır. % 34’ü hayvan yemi, % 6’sı endüstride kullanılır.

Türkiye’de mısırözü yağı, toplam sıvı yağ pazarı içinde yaklaşık % 7-8’lik pay ile ayçiçeği ve zeytinyağından sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Özellikle son yıllarda bitkisel kaynaklı sıvı yağlar arasında talebi en hızlı artan yağ da mısırözü yağıdır. Mısırözü yağı tüketiminin % 80’i kentsel nüfus tarafından gerçekleştirilmekte, bölgesel bazda bakıldığında Marmara Bölgesi % 50 ile tüketim liderliğini elinde bulundurmaktadır.



 
 

Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.



GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.


Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.


ETİKETLER:MISIRÖZÜ YAĞI NEDİR,MISIRÖZÜ YAĞI NASIL ELDE EDİLİR,GIDA ÜRETİMİ,SIVI YAĞ İMALATI,MISIRÖZÜ YAĞI ÖZELLİKLERİ,MISIR YAĞI NASIL ÜRETİLİR, MUSURÖZÜ YAĞI ELDESİ,MISIR YAĞI İÇERİĞİ,İÇERİK,GIDA ÜRETİMİ,GIDA KATKISI,GIDA ANALİZİ,ANALİZLERİ,MISIRÖZÜ YAĞI BİLEŞİMİ.MISIRÖZÜ YAĞI NEREDE KULLANILIR,NERELERDE KULLANILIR,MISIRÖZÜ YAĞI KULLANIMI.

 
 



HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ