test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / KALSİT VE DOLAMİD - hammaddeler ansiklopedisi

DETERJAN VE BOYA SANAYİNDE KALSİT VE DOLAMİT:

Kalsit ve dolomit yapısı gereği sağlığa zararlı olmadığı gibi çevrenin korunması açısından önemli minerallerdir.  Birçok yabancı ülkede toprağı zenginleştirmek ve kirlenen göllerin asiditesini düşürmek için kullanılmaktadır. Kalsit ve dolomit üretimi sırasında kimyasal bir işlem yapılmadığı için bu konuda yapılan madencilik çevreye dost bir çalışmadır.

Ülkemiz ekonomisinden dolayı yaşanan alt yapı sorunları; nakliye, liman hizmetleri, depolama ayrıca deniz navlunu gibi maliyetlerdeki değişkenlik fiyatlandırma özellikle istikrarlı fiyatlandırmada çok ciddi sıkıntı yaşatmaktadır.
Boya ve boyanın türevlerinde artan endüstriyel gelişmelerle gerek mikronize gerekse granül kalsit ve dolomitin kullanımı her geçen gün artmakta ve önem kazanmaktadır. Kimyasal yapısı CaCO3 olan kalsit başta boya olmak üzere kâğıt, plastik v.b birçok sektörde beyazlığı ve maliyeti düşürücü özellikleri nedeni ile tercih edilirliği artmış her geçen gün de daha yüksek miktarlarda kullanılmaktadır. Kimyasal yapısı MgCaCO3 olan dolomit aynı şekilde ve aynı amaçla kullanılmaktadır. Özellikli ve profesyonel boya üretimlerinde de dolomit tercih edilir. Kalsit ile aynı mikronize boyutlarda ve benzer özelliklerde ticari sunumu gerçekleştirilmektedir.

Kalsit ve Dolomit tüketimi bir ülkenin sanayisinin gelişmişliği hakkında kriter olarak alınabilir. Sanayisi gelişmiş ülkeler kalsit ve dolomiti kendi ülkelerinden veya ithalat yoluyla elde edip ne kadar çok tüketirlerse o kadar gelişmiş demektir. Ülkemizde bulunan kalsit ve dolomit kalitesi ve rezervleri bakımından çok zengindir. Dünyada adı ile bilinen kalsit ve dolomit kalitemiz, yabancı yatırımcıların dikkatini çekmektedir bu sebeple yabancı kuruluşlar fizibilitelerini yapıp yatırımlara başlamıştır.  1980’lerde 2 veya 3 olan üretici sayısı günümüzde biri yabancı olmak üzere 20’ye yaklaşmıştır.  Türkiye kalsit tüketimi ise 1980’li yıllarda 20.000–30.000 ton/yıl’dan 2000’lere gelindiğinde 300.000 ton/yıl’a yaklaşmıştır ve hızla artmaktadır.

Kalsit ve dolomit yapısı gereği sağlığa zararlı olmadığı gibi çevrenin korunması açısından önemli bir mineraldir.  Birçok yabancı ülkede toprağı zenginleştirmek ve kirlenen göllerin asiditesini düşürmek için kullanılmaktadır. Kalsit ve dolomit üretimi sırasında kimyasal bir işlem yapılmadığı için bu konuda yapılan madencilik çevreye dost bir çalışmadır. Birçok sanayinin ana girdisi olan kalsit ve dolomit özellikle boya sanayinde beyazlık açısından zengin içeriği sebebi ile temel Titanyum dioksit gibi çok pahalı pigmentlerin daha az kullanılmasını sağladığı için gerek ekonomik gerekse çevre sağlığının korumasını artırıcı etkisi bulunmaktadır. Kâğıt sektöründe de daha az selüloz kullanılmasını sağlar.

Boya sektöründe yaygın olarak 1, 3, 5, 20, 40 mikron boyutlarında kuru öğütülmüş kalsit kullanmaktadır. Boya sektörünün en fazla talep ettiği ürün grubu ise 3 ve 5 mikronluk ürünlerdir. İç ve dış kaplamada kullanılan su bazlı inşaat boyalarında  %30 – 50 oranında kalsit,   kullanılmaktadır.  Ülkemizde boya sektöründe, fason üretim yapan firmaların piyasaya sürdüğü kalsitler de dâhil olmak üzere, toplam olarak 150.000 ton/yıl kalsit kullanıldığı tahmin edilmektedir.  Boyada ‘extender’ olarak kullanılan kalsit yüzey kaplamayı sağlar ve titanyum dioksit tüketimini azaltır. Boya sektöründe kimyasal maddelerdeki fiyat artışı nedeniyle piyasada ekonomik boyalara talep artmıştır. Dolayısıyla ekonomik boyalara dolgu maddesi olarak kalsitin kullanımında artış görülmüştür. Boya sektöründe kalsit tüketimi böylece son beş yılda %50 oranında artmıştır.

Boya ve yapı kimyasallarında kullanılan dolomitin de ülkemizde tüketimi gittikçe artmaktadır. Dolomit üretiminde 2,3, 5, 20 ve üzeri mikron boyutlarında öğütülerek çeşitlilik kazandırılmıştır. Dolomit yapısı itibari ile daha sert bir malzeme olması sebebi ile kullanıldığı üründe mukavemet sağlamaktadır. Üretilen dolomitin beyazlığı %98 oranında olup dış cephe ürünlerinde mukavemet açısından ve gösterdiği reaksiyondan dolayı kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılanmaktadır. Dolomit ayrıca belli boyutlarda granül halinde de dış cephe sıvalarında dekoratif görüntülü ürünlerde bolca yer almaktadır.  
Kalsit ve dolomit pazarında tüm üreticiler yoğun bir rekabet içindedirler. Mevcut üretim Türkiye pazarının ihtiyacının çok üzerindedir.  Yerli kuruluşlar hammadde kalitesi çok iyi olduğu için ve yurtiçi pazarının daralması yüzünden ihracata yönelmek zorunda kalmışlardır. Avrupa’daki mevcut kalsitlere göre Türkiye kalsitlerinin renk ve kalite avantajı olduğu için ihracatta avantajlı rekabet şansı bulunmaktadır. İhracat yapılan ülkelere K.K.T.C. , Rusya, Ukrayna, Moldova, Romanya, Kazakistan, İsrail ve Bulgaristan örnek olarak verilebilir Yabancı yatırımcılar yerli şirketleri satın alarak ocaklara sahip olma ve pazarda pay kapma yolunu seçmişlerdir. Türkiye’deki beyaz ve öğütülebilir kalsit ve dolomit yataklarının zenginliği ve çeşitli bölgelere yayılmış olması bu işin tekellerde toplanmasını da engelleyen önemli bir unsur olmaktadır. Ülkemiz ekonomisinden kaynaklı yaşanan alt yapı sorunları; nakliye, liman hizmetleri, depolama ayrıca deniz navlunu gibi maliyetlerdeki değişkenlik, fiyatlandırma özellikle istikrarlı fiyatlandırmada çok ciddi sıkıntı yaşatmaktadır. Fakat beyazlık ve kimyasal kalitenin yüksekliği ihracat şansımızı artıran faktörlerdir.  Yurtdışı kaynaklı öğütme yapan şirketlerin pazara yeni girdiği tüm ülkelerde (5-10 yıllık bir süreç yeni sayılmalıdır), Avrupa’da üretimde bulunduğu standartları pazara empoze etmekte ve fiyatlarda bir baskı oluşturmaktadır.  Bu yoğun rekabet önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır.  Türkiye’de satılan 5–20 mikron kalsitler Avrupa’da satılan mallara göre daha düşük fiyatla satılmaktadır.  Yine çok önemli diğer bir özellik ise Türkiye’de satılan kalsitlerin beyazlığı Avrupa’ya göre 1–2 puan daha yüksektir.

Ülkemizdeki endüstriyel minerallerin zenginliğinin farkına varılması devlet ve özel sektörün el ele çalışması gerekmektedir. Bu çalışmada ilgili devlet kademlerine çok iş düşmektedir. Üretici ve ocak işletmecilerine destek ve teşvik vermelidir ki ileri teknoloji ve maliyet avantajları ile dünya pazarındaki yerimizi bir üst seviyeye çıkaralım.

ETİKETLER : KALSİT NEREDE KULLANILIR,KALSİT MSDS,KALSİTİN YAPISI,KALSİTİN KULLANILDIĞI ALANLAR,KALSİT NASIL KULLANILIR, KALSİTİN PLASTİKTE KULLANIMI,KLASİTİN DETERJANDA KULLANIMI, KALSİTİN KAUÇUKTA KULLANIMI,KALSİTİN ELDESİ,DOLAMİD NEREDE KULLANILIR, DOLAMİDİN KULLANILDIĞI YERLER,DOLAMİD NEDİR, DOLAMİDİN KİMYASAL YAPISI,DOLAMİDİN ELDESİ,DOLAMİD MSDS,KALSİTİN BOYADA KULLANIMI,KALSİTİN TEBEŞİRDE KULLANILMASI.

                                                      HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ