test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / HAVUZ KİMYASALLARI VE KULLANILMASI

1. Havuz nedir?
Içinde su olan ve insanlarin yüzdügü, dinlendigi, eglendigi betonarme veya çelik bir yapidir.

2. Havuz suyu nerelerden temin edilir?
Havuz suyu; belediye sebeke sularindan (aritilmis ve klorlanmis olarak), kuyulardan, gölleraslar. Bu sebeple yapisi bozulan suyu ilk halinde tutabilmek ve bakterileri engellemek için kimyasal ürünlere ihtiyaç vardir.

4. Havuz suyuna sadece kimyasallar vermek yeterli midir?
Hayir, çünkü kimyasallar sadece pH ayarlamaya, bakteri öldürmeye, kirleri çökertmeye, suyu parlatmaya, yosunlari engellemeye çalisir. Oysaki sudaki toz, pislik ve deri artiklarinin havuzdan uzaklastirilmasi ve her gün bir miktar taze su alarak suyun bayatlamamasi saglamak gerekir.

5. havuz suyu nasil aritilir?
Havuz suyu havuz tabanina konan bir emis borusu ve buna bagli bir emis pompasi yardimi ile dipten emilir ve bu su bir kuvars kumu filtresinden geçirilerek içindeki kirler yakalanir ve tekrar havuza tabandan yollanir. Bu sistemin adi “devir daim” sistemidir.

6. Dolu olan bir havuzun tasmasi nasil saglanir?
Agzina kadar dolu olan bir havuza bir baska su deposunun içindeki su (rezerv = denge deposu) pompa yoluyla basilirsa zaten dolu olan havuz tasacaktir. Iste bu tasan su da tekrar denge deposuna geri dökülür ve bu sayede su kaybi olmaz. Bu sistem de devir daimin bir parçasidir.

7. Yani dolu havuzun içindeki ve dibindeki kirleri aritmak için havuz dibinden emmek (dip emis), üstündeki kirleri tasirmak için denge deposu gerekir öyle mi?
Evet.

8. Aritma filtresi nasil çalisir?
Aritma filtresinin en çok kullanilani ve en dogrusu kuvars kumu filtresidir. Bu filtre pompanin havuzdan emdigi suyu içinden geçirirken sudaki tüm toz, toprak ve diger parçalari yakalar. Dolayisiyla havuza berrak su gönderir.

9. Peki bu filtre tikanir mi?
Evet tikanir. Kalabalik havuzlarda her gün tikanir.

10. Filtre tikaninca ne yapmak gerekir?
Filtreyi ters yikama ve durulamaya almak ve tuttugu pislikleri kusturarak kanalizasyona göndermek gerekir.

11. Filtreyi ters yikama ve durulamaya almazsak ne olur?
Aderans Havuzculuk Genel Müdürü Bülent Otur, 44 soru ve cevaptan olusan çalismasiyla havuzla ilgili akla gelebilecek tüm sorulara cevap veriyor. Filtre pislikten tikanir ve artik yeni gelecek kirleri tutmadan havuza geri gönderir. Havuz kirlenmeye ve bulanmaya baslar.

12. Filtreye ne kadar süre ters yikama ve durulama yaptirmak gerekir?
Her gün 7 dakika ters yikama ve 3 dakika durulama yapilan filtre temizlenmis olur.

13. Peki suyun aritimini anladik. Klor ve pH düsürücü asidi ne diye kullaniyoruz?
Havuz suyu çevre ve insanla sürekli kirletilir ve fiziksel olarak aritma filtresi ile temizlenir, ama kimyasal ve biyolojik dengesi bozulan su suyu sadece kimyasallarla düzene koyabiliriz. Kloru bakteri ve virüs üreyipte insani hasta etmesin diye havuz suyuna ilave ederiz. PH düsürücü asidi ise, havuz suyuna giren insan sürekli göze görünmeyen ter attigi ve suyun pH’ini hep yükselttigi için havuza veririz.

14. PH düsürücü asit kullanmazsak ne olur?
0 zaman pH 8,5 civarlarina çikacak ve gözün kendi pH’i 7,5 oldugu için sürekli gözler kizaracaktir, ayrica yüksek pH derecesinde klor da tam gücünü ortaya koyamacak ve klor sarfi çok olacaktir.

15. Havuz suyunda klorun ve pH’in degerleri nedir?
1 ton içme suyunda en az 0,3 gr aktif klor olacagina göre havuz standartlarinda bu deger en az 2 kati olmalidir. Yani 1 ton havuz suyunda 0,6 gr aktif klor olmalidir. Aktifin anlami virüslerle savasan klordur. Ama biz hiç riske girmemek için 1 ton suda 1 gr aktif klor olmasini hep tercih etmeliyiz ki aniden kalabalik bastirdigindan klor sifira inemesin. PH ise suyun asidik veya bazik karakterli olup olmadigini bize gösterir. 7 rakami nötr’dür. Yani ne asidik ne de bazik ama havuz suyunu 7,27,8 arasinda tutmaya çalisiriz, çünkü yukarida anlattigim gibi insan gözünün pH derecesi 7,5′tir. Gözün yanmayacagi sinirlar 7,27,6 degerleridir. Ayrica bu pH degerleri klorun mikropla savasma gücünü arttirir.

16. Bir ton havuz suyunda klor degeri 0,6 gram iken mikrop kapma ihtimalimiz var midir?
Hayir, kesinlikle yoktur.

17. Havuz suyunun pH’i 7,2- 7,6 arasinda iken gözümüz yanar mi?
Insanlarin cilt ve göz hassasiyetine göre degisse de genel olarak hayir.

18. Havuzculuk ile ilgili bir standart var midir?
Evet, vardir. Türk Standartlari Enstitüsü 11899 no’lu bir standart yayinlamis ve buna uyma zorunlulugu koymustur.

19. Sizin yukarida anlattiklariniz hepsi bu standartta var midir?
Evet, hepsi orada mevcuttur.

20. Havuz suyunu hangi sürelerde bir degistirmek gerekir?
Aslinda havuz yilda bir kez genel olarak temizlik için bosaltilir. Bunun disinda her gün havuza toplam hacmin yüzde 510′ u kadar taze su alindigi için su hiç bozulmadan muhafaza edilir ve doldur bosalt yapmaya gerek kalmaz. Ancak tabii bunun için iyi bir aritma ve devir daim sistemi olmali ve kimyasallar dozajlama (serum) makinalari ile verilmelidir. Standartlara uygun havuz yillik genel bakim disinda bir tek yazin suyun sicak oldugu sikâyeti olursa yönetimce karar verilerek bosaltilir.

21. Kimyasallari, dozaj (serum) makinasi ile vermezsek ne olur?
Çok kötü olur. Çünkü bu makinalar olmayinca havuza bunlari üstten vermek (aksamlari soklama yapmak) gerekir. Ama bu verilen kimyasallarin gücü gün boyunca azalacak ve genelde ögleden sonra insanlarin kalabalik oldugu vakitlerde klor suda hiç kalmayacak, bakteri üreyecek ve pH’da çok çok yükselip göz yakmaya baslayacaktir.

22. Peki sudaki klor ve pH’i nasil ölçeriz?
Küçük tabletli veya sivili tip test aleti ile renklenme derecesine göre ölçeriz. Bunu havuzdaki görevli günde 3 kez yapip kimyasal dozaj pompalarini ona göre çalistirirsa mükemmel bir havuz olur. Ölçüm yapilmayan ve aksamdan aksama kimyasal dökülen havuz ise bomba gibidir. Iste en tehlikelisi de budur.

23. Peki klorlar kaç tiptir?
3 tiptir. Kati (toz veya granül) klor, sivi klor, gaz klor.

24. Hangisi en iyisidir? Hangisini kullanalim?
Gaz klor, ancak o da tehlikeli ve yatirimi pahalidir. Bu sebeple toz klor ve sivi kloru kullanmak dogru, saglikli ve ekonomiktir.

25. Katkili ve katkisiz toz klor ne demektir?
Katkili klorun içinde klor günes isigindan çabuk ve bosa uçuk gitmesin diye bir katki vardir. Katkisizin içinde bu yoktur. Katkili klor günese 56 saat dayanirsa, katkisiz klor 23 saat dayanir.

26. Ama sonuçta katkili klor da katkisiz klor da uçar degil mi?
Evet, birisi çabuk birisi geç uçar ama 2 tip klorda uçacaktir.

27. Peki katkili klor uçtuguna göre içindeki katki ne olur?
Iste o uçmaz. Suda birikir, tehlikesi de budur.

28. Peki ne yapmaliyiz?
Hem katki hem de katkisiz kloru dönüsümlü kullanmaliyiz.

29. Katki neden tehlikelidir?
Çünkü katki maddesi klor gibi uçamadigi için 10 gün sonra suda öyle bir birikir ki insan sagligi limiti olan 1 ton havuz suyunda 80 gr’i geçer. Bu da göz yanmasi, kulak sikâyetleri, cilt tahrisleri yapar.

30. O zaman 10 günün sonunda katkisiz klorla havuz isletmek lazim degil mi?
Evet.

31. Peki 10 günden sonra hep katkisiz klor mu kullanacagiz?
Hayir. 10 günden sonra 45 gün katkisiz klor kullanacagiz ve her gün zaten ters yikama ve durulama yapip havuza yüzde 510 taze su alacagimiz için bu katki miktari istenilen seviyelere geri düsecektir. Iste bu da test kit ile takip edilmeli ve buna göre tekrar katki klora dönülmelidir.

32. Bu katkinin kimyasal bir adi var midir?
Evet. Adi CYN. ACID’tir.

33. Test kitinin adi nedir?
CYN. ACID test kitidir.

34. Peki CYN. ACID’in insan sagligina zarari yok mudur?
Eger standart degerler asilmazsa yoktur.

35. O zaman katkili klor kullanan her havuzun bu CYN. ACID’i kontrol altinda tutmasi gerekir. Dogru mu?
Evet, hem de titizlikle. Bu kontrol sirasinda CYN. ACID standart degerlerini geçmisse hemen katkisiz toz veya sm klor sodyum hipoklorite geçilmelidir.

36. Peki sadece katkisiz klor kullansak?
O zamanda çok miktarda klor tüketirsiniz. Çünkü katkisiz klor da günesten çok çabuk uçar. Gerek isçilik ve gerekse kimyasal sarf maliyetleriniz artar,

37. Çöktürücü kimyasali nedir? Niye kullaniriz?
Çöktürücü; suda filtre tarafindan yakalanamayacak kadar küçük parçaciklari çöktürmek maksadiyla kullanilan bir üründür. Bu çöktürme isini haftada 1 kez kendimiz suya bu kimyasali vererek yapariz ve dibe çöken bu çok küçük tozlari dipten süpürürüz. Bunu kullanmanin bir diger yolu da dozaj pompasi ile bu kimyasal suya basmak ve filtrede topak topak edip yakalamaktir. Bu sayede süpürge isi de azalir.

38. Yosun önleyici nedir? Niye kullaniriz?
Çöktürme isini yapinca çöken bazi tozlari süpürge alamaz ise dipte özellikle derzlerde yosun ürer. Iste bu da mantar üremesini beraberinde getirir. Tehlikeli olan yosunun kendisi degil, üzerinde üreten mantardir ve mantar çok çesitli hastaliklar tasir. Bu sebeple yosun önleyici kullaniriz.

39. Toz klorlar Türkiye’de üretilmekte midir?
Hayir. Avrupa, Amerika, Çin ve Japonya’da üretilir.

40. Peki birçok marka toz klor var. Onlar?
Onlarin hepsi bu toz klorlari yurtdisindaki fabrikalardan alip paketleyip satarlar. Hiçbirisinin kendi üretimi yoktur.

41. Peki pH düsürücü. Çöktürücü, yosun önleyici?
Onlarda benzer sekilde Türkiye’ deki büyük fabrikalardan hammadde olarak alinir, etiketlenip satilir.

42. Türkiye’ de klor hiç üretilmez mi?
Üretilir. Türkiye’ de 2 adet sivi klor sodyum hipoklorit üreten fabrika vardir. (Akdim ve koruma tarim A.S.) . Tüm bayiiler bunlardan alir, satar,

43. Havuzda en önemli faktörler nelerdir?
Iyi bir havuzcu, ters yikama + durulama + taze su, kimyasal takip, iyi bir aritma sistemi, kimyasal ürünlerin uygun sekilde ve miktarda kullanimi.

44. Son olarak; dogru bir aritma ve devir daim sistemi olmayan Havuz suyuna en kaliteli kimyasallari kullansak sonuç alir miyiz?
Kesinlikle hayir.


ETİKETLER : HAVUZ SUYUNUN PH NASIL DÜŞÜRÜLÜR, HAVUZ SUYUNUN PH HANGİ HAMMADDE DÜŞÜRÜR, HAVUZ SUYUNDA YOSUN ÖNLEYİCİ OLARAK NE KULLANILIR,HAVUZ KİMYASALLARINDA YOSUN ÖNLEYİCİ NEDİR,HAVUZ KİMYASALLARINDA ÇÖKTÜRÜCÜ NEDİR, HAVUZ KİMYASALLARINDA ÇÖKTÜRÜCÜ OLARAK NE KULLANILIR, HAVUZ KİMYASALLARINDA KLOR NE KADAR KULLANILIR,TOZ KLOR NEDİR, TOZ KLOR NE KADAR KULLANILMALI, TOZ KLORUN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ.


HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ