MAKALELER / HAMMADDELER..ÖZELLİKLERİ..SPESİFİKASYONLARI..MSDS..
 
Amonyak %25 Viskonun boyama ve baskı işlemlerinde,pamuk/polyester karışımlarının ön terbiyesinde, pigment baskı patında binderin erken polimerleşmesini önlemek amacıyla ve alkaliye dayanıklı elyafların boyanmasında kostik ve soda yerine kullanılan zayıf baz. Renksiz, kendine özgü keskin kokulu, zehirli ve aşındırıcıdır.
Amonyum Bikarbonat Kabartıcı etkisi olan,renksiz veya beyaz kristal toz formunda olan bir kimyasaldır.
Amonyum Klorür Beyaz,kokusuz ve higroskopik toz formda amonyak tuzudur. Suda kolaylıkla çözülür.

 
Asetik Asit %80 Fark edilebilir keskin bir kokuya sahip olan asetik asit; katıldığı ürünlerde koruyucu,şelatlayıcı,asitleştirici,lezzet verici ve solvent olarak uygulanmaktadır. Bakteri ve mantarlara karşı koruyucu olarak kullanılır. Vinil asetat üretiminde, kauçuk imalatında koagülatör olarak, gıda sektöründe sirke yapımında kullanılır. Ayrıca tekstil, deri, kozmetik ve ilaç sektörlerinde, pH düşürücü olarak da kullanılır.En yüksek aktivitesi düşük pH değerlerindedir. Asidik gıdalarda tampon olarak da kullanılır. Bir aroma bileşeni olarak da kullanılır ( E 260 )
Aseton Ketonlar sınıfının ilk üyesi,dimetil ketondur. Çok iyi bir çözücüdür. Düşük kaynama noktasına sahip,oldukça yanıcıdır.
ATMP Soğutma suyu muamelesi, kazan suyu muamelesi, endustride ve kurumsal temizlikte ve genel amaçlı metal iyon kontrolünde kullanılır.ATMP, amino tri (metilen fosforik asit) bazlı uygun maliyetli genel amaçlı bir kabuk önleyicidir. Çinko ve fosfatlarla birlikte korozyon önleme özelliği vardır ve çok iyi bir kompleks yapıcıdır.
Benzoik Asit Benzoik asit ve benzoatlar asidik gıdalarda ,hem mayalara hem de mantara karşı koruyucu olarak kullanılır. Mantarlara karşı çok etkili değildirler ve pH 5 in üzerindeki ürünlerde etkisizdirler.Kimyasal formülü C6H5COOH olan benzoik asit renksiz ve kristal veya toz yapıda bir katıdır. Yüksek konsantrasyonları sonucunda ekşi tat ortaya çıkar ( E 210 )
Borik Asit Isıya dayanıklı cam, yanmaz kumaşlarda, elektroliz banyolarında, deri üretiminde, porselen parlatmada, çelik sertleştiricilerde kullanılır. Kozmetik ve ilaç sektöründe ise,orta derecede antiseptik ajan ve emülsifiye edici olarak gargaralarda, göz damlalarında, cilt losyonlarında, şampuanlarda kullanılır. Hammaddesi olan boraks'ın en geniş kaynakları Türkiyede bulunmaktadır.
Butil Asetat Orta derecede uçucu bir solventtir. Özellikle genel temizlik solventi olarak kullanılır.
ButilDiGlikol Glikol eter tipi organik solventtir. Renksiz,hafif kokulu ve az uçucu bir sıvıdır fırınlama bitişleri için akış desteklici olarak kullanılır. Suda kolayca çözünür.
ButilDiGlikol Asetat Solvent olarak kullanılmaktadır.
Butil Glikol Renksiz,hafif kokulu ve az uçucu bir sıvıdır. Yüzey tozumasını engelleyici, kuruma geciktirici, yüzey düzenleyici olarak; çabuk kuruyan laklarda, verniklerde çözücü solvent olarak görev yapar.Deterjan sektöründe ve oto bakım ürünlerinde çözücü ve temizleyici olarak kullanılır.
Butil Glikol Asetat Yüksek kaynama noktalı,hafif kokulu ve düşük uçuculuklu bir solventtir.
Dietanolamin Suda tamamen çözünen,higroskobik bir amindir. Nötralizasyon işlemlerinde ve aktivatör olarak, Anyonik ve non-iyonik yüzey aktiflerin üretiminde, Fotografik kimyasalların üretiminde, Gaz temizleyici absorbsiyon yardımcısı olarak kullanılır. Deterjanlarda, araba yıkama şampuanlarında, genel yağ gidericilerde, wax uzaklaştırıcılarda nötralize ajan ve korozyon önleyici olarak kullanılır.


 
Dietilen Glikol İki ucuda bir hidroksil grubuyla sonlanan düz zincirli bir dihidrik alkol alifatik bileşiğidir. Kokusuz ve higroskobiktir. Suda çözünür bir sıvıdır,bir çok organik solventle karışır. Doymamış poliester reçinelerinin üretiminde,poliüretanlar ve plastikleştiricilerde kullanılır. Antifiriz yapımında, ağaç ve sunta saniyide ve tütün endüstrisinde bir nem tutucu olarak kullanılır.
Dipropilen Glikol (DPG) Dipropilen glikol, izomerik 1,2-dipropilen glikol eterlerinin karışımıdır. Suyla karışır bir solventtir.
E.D.T.A Edta bileşiği Etilen diamintetra asetik asit‘in kısaltmasıdır. Su ve polar solventlerde çözünür.150-200 oC’dedekompze olur, yavaş yavaş kristalizasyon suyu verir ve rengini kaybeder.Temizlik ve kozmetik ürünlerinde metal iyonlarını kontrol etmek için kullanılır. (%0,1-1)
Esterquat Endüstride kullanılan katyonik yüzey aktif maddedir.
Etil Asetat Etanol ve asetik asitin esteri olup,sanayide kullanılan güçlü bir çözücüdür. Ucuz oluşu, düşük toksin özelliği ve hoş kokusu nedeniyle de tercih edilir.Özellikle genel temizlik solventi olarak kullanılır.
Fitalik Anhidrit  
Formaldehit Bakteri ve mantar oluşumuna karşı etkili anti-bakteriyelBaşlıca reçine imalatında ve kimyasal üretim ara maddesi olarak kullanılmaktadır. Formaldehit reçineler köpük yalıtımı malzemelerinin, yapımında, sunta ve kontraplak imalinde tekstil ürünlerinin işlenmesinde kullanılır. Tıbbi laboratuarlarda koruyucu sıvı ve sterilize edici madde olarak kullanılmaktadır.Doymuş aldehitler sınıfının en küçük üyesidir.Saf formaldehitten, polimer ürünler elde edilebildiği gibi, fenol ve kazein ile de sentetik reçine ve plastikler imal edilmektedir.
Formik Asit %85 Renksiz,sarımsı hafif karakteristik kokulu bir asittir.Yün boyamada, Su geçirmez kumaşların emdirilmesinde, bitim işlemlerinin pHayarlanmasında,dezenfektan, solvent, bronzlaştırıcı ajan, metal temizleyici, ağartıcı ve kumaş boyama maddesi olarak kullanılır.
Fosforik Asit %85 Asit düzenleyici ve şelat ajanı (metal iyonlarını bağlamak için kullanılır). Diğer özel fonksiyonları: etin tuz geçirgenliğini arttırır ve antioksidan olarak davranır ( E 338).Kola gibi yumuşak içeceklerin asitlendirilmesi, imitasyon jölelerin üretilmesinde pH kontrolü, maya üretiminde besiyeri bileşeni, fosfatlı gübre üretiminde,seçili işlenmiş gıda ürünlerinde bakteri gelişiminin kontrolü, kireçleme sonrası şeker özsularının berraklaştırılmasında çökeltici ajan ve fosfat tuzlarının üretilmesi için kullanılır.Fosfor, oksijen ve hidrojen atomlarından oluşmaktadır. Fosforik asit ve tuzları düşük maliyelerine rağmen en düşük pH'a ve en kuvvetli etkiye sahip asitliği düzenleyicilerden biridir.


 
Gliserin Şeker alkolü olan gliserinin içerdiği hidrofilik alkolik hidroksil grupları suda kolayca erimesini sağlar. Nemlendirme özelliğine sahiptir.Kozmetik-Deterjan, İlaç ve Gıda sektöründe, birçok üründe bir bileşen ve nemlendirme ajanı olarak kullanılır.Düşük kalorili tatlandırıcı, nemlendirici özelliktedir ( E 422 )
Guargum (Arap Zamkı) Siyam baklasının (Cyamopsistetragonolobus, Cyamopsispsoralaides) besidokusundan elde edilen bir kıvam arttırıcıdır.
HEDP Metal iyonlarının kontrolü ve kompleks oluşturma özelliği vardır. Kozmetik-Detejan sanayinde, çamaşır suyu ve hipo içeren formüllerde stabilizör olarak kullanılır, ambalajların şişme problemlerini de önler. Yüzme havuzlarında klor direncini sağlar, leke ve kabukları ortadan kaldırma özellği gösterir (Kullanım düzeyi 1-15 ppm aktif madde); endüstriyel ve kurumsal uygulamalarda, durulama ve dezenfeksiyon solüsyonlarında kullanılır (tipik kullanım konsantrasyonları %1 aktif madde)
Hidrojen Peroksit Kağıt sanayinde kâğıtların beyazlatılmasında, tekstil sektöründe kumaşların ağartılmasında kullanılır. Bileşik ayrıca dezenfektasyon, oksitleme, antiseptik üretimi ve roket yakıtı üretiminde de kullanılmaktadır.
Hint Yağı Gıda, ilaç ve kozmetikte kullanılan bir çeşit bitkisel yağ.
İzoPropil Alkol (İPA) Isıya dayanıklı cam, yanmaz kumaşlarda, elektroliz banyolarında, deri üretiminde, porselen parlatmada, çelik sertleştiricilerde kullanılır. Kozmetik ve ilaç sektöründe ise,orta derecede antiseptik ajan ve emülsifiye edici olarak gargaralarda, göz damlalarında kullanılır.
Klor Parafin Endüstride plastifiyan olarak kullanılır.
KokoamidopropilBetain Amfoterik yüzey aktif maddedir.Temizler kıvam verir.Betain %30 luk ve %45 lik olmak üzere ve %8-11 arasında tuz ihtiva eder.Bu nedenle sıvı sabunda bir miktar kıvam verir ve ayrıca köpük oluşumunu sağlar.
Kokodietanolamin %85 Endüstride kullanılan yüzey aktif maddedir.
Kokoyağı asidi  
LABSA Lineer alkil benzen sülfonikasid'in kısaltılmış ismidir. Yüksek yoğunlukta sentetik anyonik yüzey aktif maddedir.Her türlü temizleme ürününde temizleme amaçlı yağ sökme gücü yüksek anyonik yüzey aktif madde. İritasyonu yüksek olduğundan kozmetik ürünlerde tavsiye edilmez
Laktik Asit Fermente ve salamura gıdalarda, mikro organizma gelişimini önlemek amacıyla kullanılmaktadır. En çok peynirde olmak üzere bazı zeytin çeşitlerinde, dondurulmuş tatlılarda, gazlı içecekler gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır ( E 270 )
Lanolin Anhydrous (Farma-Kozmetik) Lanolin yağ asidi ve yağ alkolünün 50/50 bir oranından oluşan minimum % 98 esterdir. Koyun yününde ve derisinde bulunur.
Likit Parafin Cilt bakım ürünlerinde, güneş bakım ürünlerinde, endüstride metal parlatmada, lubrikant olarak kullanılır
Magnezyum Klorür Suda ve alkolde çözünür. Çimento, delme ve öğütme çarklarında, kimyasal üretim ve toz bağlamada, magnezyum metal ve üretiminde, ateş geçirmezlik ajanlarında, tekstil ve kağıt üretiminde katkı olarak, dezenfektanlarda, yangın söndürücüler ve seramiklerde, gıda sektöründe pıhtılaştırıcı olarak kullanılırlar. Sıvı hali, karayollarında buz karşıtı veya buz bozucu olarak kullanılır.
Magnezyum Sülfat Maden sularının buharlaştırılması ile elde edilmektedir. Suda ve gliserolde çok çözünür,alkolde az çözünür.
Maleik Anhidrit Başlıca, otomotiv, inşaat, denizcilik sektörlerinde lif takviyeli plastiklerde kullanılan doymamış poliesterlerin üretiminde kullanımıdır. Ayrıca boya ve kaplamalarda kullanılan alkid reçinelerin yapımında, tatlandırıcı, su şartlandırma kimyasalları, saç spreyleri, ilaçlar ve zirai kimyasalların üretiminde kullanılır.Genel olarak doymamış polyester reçine üretimi için kullanılan bir kimyasaldır.
Malik Asit Meyve suları konsantrelerine asitliği düzenleyici olarak malik asit katılması içeceğin doğal lezzetini artırmakta, oksidasyonu önlemektedir. Birçok meyvede bulunana Malik asit; Maleik asit ve Fumarikasitin reaksiyonlarından elde edilir. Aynı zamanda Elma asidi olarak da bilinir. Berrak şarap elde edebilmek amacıyla şarapta asitliği düzenleyici olarak kullanılmaktadır ( E 296 )
Melamin  
Metil Etil Keton (MEK) Aseton benzeri kokulu bir solventtir.
Metilen Klorit Kauçuk, metal ve tekstil sanayilerinde, ilaç endüstrisinde şişe yıkamada temizleyici ajan olarak, aerosol uygulamalarında solvent buhar bastırmada ve genel temizlik solventi olarak kullanılır.Esnek poliüretan köpükler için bir köpük şişirici ajan olarak, böcek ilaçlarında bir itici olarak, hava tazeleyiciler ve boyalarda kullanılmaktadır. Kir ve leke yıkama maddesidir.
Monoetanolamin (MEA) Nötralize edici ajan olarak kullanılır. Deterjanlarda, araba yıkama şampuanlarında, genel yağ gidericilerde, wax uzaklaştırıcılarda nötralize ajan ve korozyon önleyici ve zirai kimyasallarda, ilaç ürün formülasyonlarında yapıştırıcı olarak kullanılır. Zamklar, lateks ve fotoğraf geliştiriciler için dağıtıcı ajanlarda, kauçuk vulkonizasyonu tetikleyicilerde, korozyon önleyicilerde, PH kontrolöründe, ara madde sentezlerinde, vernik, boya, wax ve cila ıslatma ajanlarında kullanılır.
Monoetilen Glikol (MEG) Yüksek saflıkta,renksizsolventtir. Su,alkol ve asetonda çözünür.Soğutma sıvısı, antifiriz, fren sıvısı, polyester film ve elyaf, alkit reçine, boya, vernik ve mürekkep imalatında kullanılır. Su bazlı emülsiyon boyalar için antifiriz ve kuruma geciktiricidir.
Monopropilen Glikol (MPG) Nemlendirici ajan, emülgatör, hamur güçlendirici, antioksidan, yağlayıcı olarak unlu mamüller, alkollü içecekler, çiklet ve şekerlemeler, donmuş gıdalar, aroma ve esanslar, tütün ve ilaç gibi ürünlerinde kulllanılır. Ayrıca nemlendirici ve koruyucu olarak gıda sektöründe kullanılır.
Nonil Fenol Etoksilat 10 mol (Np 10) (Berol 5) Her türlü deterjanda kullanılan, temizleme özelliği olan noniyonik yüzey aktif madde
Nonil Fenol Etoksilat 4 mol (Np 4) (Berol26) Nonil fenol etoksilat tipleri, alkil fenol’ün etilen oksitle stokiyometrik oranlarda reaksiyon vermesinin sonucu olarak üretilirler. Etoksilasyon sıcaklığı mümkün olduğu kadar düşük tutulur.Deterjanlar ve temizleyiciler için, kimyasal ve müttefik endüstriler için non-iyonik yüzey aktif maddelerdir. Nonil fenol etoksilat 6 EO,7 EO, 8 EO,9 EO,10 EO,14 EO berrak, hemen hemen renksiz sıvılardır.
Nonil Fenol Etoksilat 40 mol (Np 40) Nonil fenol etoksilat tipleri, alkil fenol’ün etilen oksitle stokiyometrik oranlarda reaksiyon vermesinin sonucu olarak üretilirler. Etoksilasyon sıcaklığı mümkün olduğu kadar düşük tutulur.Deterjanlar ve temizleyiciler için, kimyasal ve müttefik endüstriler için non-iyonik yüzey aktif maddelerdir. Nonil fenol etoksilat 6 EO,7 EO, 8 EO,9 EO,10 EO,14 EO berrak, hemen hemen renksiz sıvılardır.
Nonil Fenol Etoksilat 6 mol (Np 6) Çok iyi emülgatör, stabilizan, ıslatıcı, hidrotrop özellikte bir nonil fenol etoksilattır.
Okzalik Asit İlaç sanayiinde saflaştırma ajanı olarak, Tekstil sanayinde ve ahşap için ağartıcı olarak, Temizlik ürünlerinde ve metal sanayiinde pas uzaklaştırıcı olarak, Atık su işleme sanayiinde kalsiyum iyonlarını sudan uzaklaştırmada, Fotoğraf için indirgeme ajanı ve mürekkep uzaklaştırıcı olarak kullanılır
Oleik Asit Oleik asit doğada bir çok bitki yağında ve hayvansal yağlarda gliserin esteri şeklinde bulunan doymamış bir yağ asididir.
Perkloretilen Bir çok uygulamada yaygın olarak da kuru temizlemede solvent olarak ve leke giderici gibi tüketici ürünlerinin içinde bileşen olarak yer alır. Ayrıca otomotiv ve diğer metalle ilgili sektörlerde metal üzerindeki yağları almak amacıyla kullanılır.
Peg 200 Mineral yağ, tekstil, deri, metal ve deterjan sanayilerinde, wax, parafin ve çözgen emülsiyonlarında emülgatör, ara çözücü, viskosite ayarlayıcı, nemlendirici, ester üretiminde alkol komponenti olarak kullanılmaktadır.Deterjan etkili kıvamlaştırıcınoniyonik yüzey aktif madde. Deterjan, Kozmetik (%1-7), Tuvalet blokları (%5-10).
Peg 300 Renksiz,kokusuz ve viskoz bir sıvıdır. Su,pek çok alkol ve organik solventlerle belirli oranlarda karışabilir ve de çözünebilir.
Peg 400 Renksiz,kokusuz ve viskoz bir sıvıdır.Deterjan etkili kıvamlaştırıcı yüzey aktif maddedir. Deterjan,kozmetik (%1-7), Tuvalet blokları (%5-10)
Peg 600 Mineral yağ, tekstil, deri, metal ve deterjan sanayilerinde, wax, parafin ve çözgen emülsiyonlarında emülgatör, ara çözücü, viskosite ayarlayıcı, nemlendirici, ester üretiminde alkol komponenti olarak kullanılmaktadır.Renksiz,kokusuz ve viskoz bir sıvıdır.
Peg 4000 Renksiz,kokusuz ve viskoz bir sıvıdır. Su,pek çok alkol ve organik solventlerle belirli oranlarda karışabilir ve de çözünebilir.
Potasyum Hidroksit Güçlü alkali, asitlik düzenleyici olarak kullanılır. Endüstride meyvelerin kabuklarının soyulmasını arttırıcı olarak ve siyah zeytinlerde dahi kullanılır ( E 525 ). Stearik asit ve sud kostikten elde edilir. Genel olarak sodyum miktarının sınırlı olması gereken ürünlerde sodyum hidroksit yerine kullanılmaktadır.
Potasyum Karbonat Endüstriyel ürünlerde, camlarda, seramiklerde, patlayıcılarda, gübrelerde ve sırlama endüstrisinde, kişisel bakım ürünlerinde, yumuşak sabunların üretiminde, gıda sanayinde, inorganik tuzların üretiminde, boyalarda ve yün bitirme işlemlerinde kullanılır.Asitlik düzenleyici, alkali ve hacim arttırıcı ajan ( E 501 )
Siglohegzanon Endüstride yaygın olarak kullanılan renksiz bir solventtir.
Sitrik Asit Anhidrat (CAA) Gıda katkı maddesi olarak 100 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır.
Sitrik Asit Monohidrat (CAM) Limonun kuru ağırlığının %8’i kadarını oluşturan,turunçgiller ve birçok meyvede bulunan,kurutma yöntemi ile elde edilen,kristal yapıda organik bir asittir.
Sodyum Asetat Asetik asidin sodyum karbonat veya sodyum hidroksitle reaksiyonundan elde edilir.pH dengesini sağlamak için kullanılan tampon maddesi. Asetik asitin sodyum tuzudur.
Sodyum Asit Pirofosfat Tetrasodyumpirofosfat veya tetrasodyum fosfat olarak da adlandırılan sodyum pirofosfat; renksiz, transparant kristalimsi yapıda bir kimyasal bileşendir.
Sodyum Benzoat Asitli gıdalardaki mikroorganizma gelişimini engellemek için kullanılır. Meyve suları, gazoz, turşu gibi gıdalarda olduğu gibi ilaç sanayinde de antimikrobiyal madde olarak kullanılır ( E 212 )
Sodyum Bikarbonat Asitlik düzenleyici, alkali ve yükseltici ajanı. Gıda endüstrisinde kabartma ajanı olarak kullanılır. ( E 500)
Sodyum Formiyat Sodyum Formiyat, tekstil ve deri sektöründe yoğun kullanılmakta beraber, yapı kimyasalları ve gıda üretiminde (E237) kullanımı da olan bir kimyasaldır.
Sodyum Glukonat Alkali ve konsantre alkali çözeltilerde mükemmel kompleks yapıcı özelliğiyle, set geciktirici, plastikleştirici/su azaltıcı ve acılık durdurucu olarak, sodyum glukonat gıda, kozmetik-deterjan, ilaç ve bir çok endüstride kullanım alanı bulur.Glukozunfermentasyonu ile üretilen glukonik asidin sodyum tuzudur. Beyaz-yanık, ince granüllü kristal tozdur.
Sodyum Hegzametafosfat (SHMP) Suda rahatlıkla çözünür, normal koşullar altında stabildir.Sodyumhegzametafosfat, kağıt, tekstil boyama, petrokimya, metalurji ve yapı kimyasalları sektörlerinde banyo suyunu yumuşatmada geniş kullanım alanı bulunur.
Sodyum Hidroksit(Boncuk Kostik) Bir çok kimyasal maddenin yapımında, genel olarak endüstriyel temizlik amacı ile kullanılır. Ayrıca tekstil, zeytincilik, döküm, metal işleme, sabun ve deterjan gibi sektörlerde kullanılır.
Sodyum Hidroksit(Payet Kostik) Sodyum Hidroksit payet. Endüstride bir çok kimyasal maddenin yapımında, yapay ipek, sabun, kâğıt,boya, deterjan endüstrisinde , gıda sanayii arıtmalarında ve petrol rafinelerinde kullanılır.
Sodyum Hidroksit (Likit %48-%32) Pamuklu kumaşların merserizasyonunda, pamukluların ağartılmasında, selüloz esaslı mamullerin boyanmasında pH ayarlanmasında, polyester boyama sonrası indirgen yıkamada kullanılan kuvvetli baz.
Sodyum Hidrosülfit Çamaşır suyu üretiminde; tekstilde ağartma işlemlerinde; dezenfektan olarak; su ve atık su arıtmada; suların klorlanmasında; kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır.Hatalı boyaların sökülmesinde ve aşındırma baskılarda, polyester elyafın indirgen yıkamasında, pamuk, poliamid, yün ve ipeğin ağartılmasında, pamuğun küp ve kükürt boyalarla boyanmasında kullanılan indirgen maddedir.
Sodyum Karbonat (Hafif Soda) Likra/polyester karışımlarının indirgen yıkamasında, reaktif boyamada yardımcı madde olarak, reaktif baskı patında pHayarlayacısı olarak kullanılan orta kuvettebazdır. Cam, Deterjan, Kimya Sanayii, Sabun, Tekstil, Kağıt, Döküm Sanayii, Petrol Rafinerileri ve Diğer Sodyum Bileşiklerinin Üretiminde kullanılır.
Sodyum LaurylEther Sülfat (SLES 270N) SodiumLaurylEther Sülfat anyonik yüzey aktif maddedir. Suda veya sulu bir çözeltide çözündükleri zaman, yüzey gerilimini oldukça azaltan bileşiktir.Her türlü temizlik ürününde temizleme amaçlı, köpüğü yüksek, tuzla kıvamı artan anyonik yüzey aktif madde. Şampuanlarda, sıvı sabun, sıvı deterjan ve benzer temizlik ürünlerinde kullanılır.
Sodyum LignoSülfonat  
Sodyum Metabisülfit Koruyucu ve renk açıcı olarak gıda ve tekstil sanayinde kullanılmaktadır. Sülfitleme ajanları özellikle kuru meyve, taze karides, kurutulmuş ve dondurulmuş patateste renk bozulmasını önlemektedirler ( E 223). Sodyum metabisülfit yüzyıllardan beri yiyeceklerin hazırlanması ve korunmasında kullanılmaktadır, disodyum tuzu olarak da bilinir ve inorganik bir maddedir.
Sodyum Metasilikat Korozyon önleyici ajan olarak deterjanlarda ve sabunlarda, aşınmadan koruma amacıyla su şartlandırmada, boya ve pigmenler için koruyu olarak, endüstriyel ürünler (silika jet vs.) için hammadde olarak kullanılır. Suda kolaylıkla çözülerek bazik bir çözelti oluşturur.
Sodyum Naftalin Sülfonat (POWERCON 100) Endüstride akıskanlastırıcı ajan olarak kullanılmaktadır. Genellikle alkalilere karşı, asitlere ve tuzlara karşı dayanıklıdır. Katyonik maddelerin varlığında çökebilirler.


 
Sodyum Nitrat Sodyum nitrat gıda katkısı ve gübrelerde, piroteknik malzeme olarak, duman bombasının içeriğinde, katı roket itici yakıtı olarak kullanıldığı gibi, cam ve seramik sektöründe de kullanılır. İpeklilerin ağartılmasında, tekstil terbiyesinde oksidasyon maddesi olarak kullanılan yükseltgen madde.
Sodyum Nitrit Suda kolaylıkla çözünür, zayıf alkali solüsyonlara sonuç verir.Çözeltilerin hazırlığı, sıcaklıktaki bir düşüşe eşlik eder.Sodyumnitrit bir okside edici ve indirgen ajan olarak rol oynayabilir.
Sodyum Perkarbonat Okside edici ve ağartıcı ajan olarak, deterjanlarda ve ilaç preparatlarında kullanılır. Genellikle ağır görevli çamaşır deterjanlarında, tüm-doku ağartıcılarında, ahşap ve tekstil ağartıcılarında kullanılmaktadır. Ayrıca fıçı boya oksidasyonu ve halı temizleyicilerde de kullanılmaktadır.


 
Sodyum Sülfit indirgeme, ağartma ve sülfitleme ajanıdır ve koruyucu olarak rol oynar.
Sodyum Tripoli Fosfat (S.T.P.P.) (Toz-Granül) Diş macunu, sabun, deterjanlarda ve endüstriyel temizleyicilerde temizleme kabiliyetlerini iyileştirmek amacıyla ve yapılandırıcı dolgu maddesi olarak kullanılır. STTP nin suyun sertliğini giderici ve kiri çamaşırdan ayırarak kendi bünyesine bağlama özelliği vardır. Ayrıca gıdada koruyucu olarak kullanılır.
Sorbitol %70 (Sıvı) Dietetik içecek ve yiyecekler, unlu mamüller, şekerlemeler, rendelenmiş hindistan cevizi, sakız gibi ürünlerde kullanılan doğal bir tatlandırıcı ve kıvam vericidir. Şeker alkollerinin bir üyesidir. Ürünlerdeki nemi bünyede tutabilme özelliği de oldukça önemlidir. Sakızlarda kullanıldığında diş çürümelerini engelleyebilmektedir ( E 420 ) .
Soya Lesitin Gmo (Teknik kalite) Lesitin doğal bir fosfolipiddir. Yaklaşık 150 yıl önce Fransız kimyager Maurice Gobleylesitini yumurtanın sarısının içinden ayırmayı başarmıştır. Bu maddenin emülsiyon etkisini fark ederek ona Yunanca lekithos’dan gelen ‘lesitin’ yumurtanın sarısı ismini vermiştir.

 
Soya Lesitin Non-Gmo (Farma kalite) Lesitin doğal bir fosfolipiddir. Yaklaşık 150 yıl önce Fransız kimyager Maurice Gobleylesitini yumurtanın sarısının içinden ayırmayı başarmıştır. Bu maddenin emülsiyon etkisini fark ederek ona Yunanca lekithos’dan gelen ‘lesitin’ yumurtanın sarısı ismini vermiştir.
Stearik Asit Saç ve kozmetik sanayiinde emülgatör olarak, tekstilde yardımcı madde olarak kullanılmaktadır. Metalik stearatlar, ilaçlar, sabunlar, kozmetikler ve gıda ambalajı üretiminde kullanılır. Kauçuklarda bir yumuşatıcı, hızlandırıcı aktivatör ve dağıtıcı ajan olarak kullanılır. Diğer kullanım alanları; mum, köpük önleyici, yağlayıcı ajan, balmumu esteri, amin ve hidrolik ajan uygulamalarıdır.
Sülfamik Asit Gıda sektöründeki tatlandırıcıların sentezlerinde ve metal/seramik gibi yüzeyleri temizlemede kullanılır. Ayrıca taklma dişleri temizlemekte kullanılan tabletlerde, boyar madde ve pigment yapımında, tarım ilaçlarında ve kağıt endüstrisinde kullanılır. Asidik bir maddedir. Oda sıcaklığında sulu çözeltileri kararlıdır ancak sıcaklık yükselmesiyle hızlı bir hidroliz meydana gelir.
Titan Dioksit (Rutil&Anatas) Renklendirici olarak kullanılan titanyum dioksit, titanium beyazı olarak da bilinir.
TriIsoButil Fosfat  
Tri Kalsiyum Fosfat Unlu mamüllerde mayaya besiyeri olarak hizmet etmektedir. Şeker, un, toz çorba, toz içecek gibi toz ürünlerde serbest akışkanlık sağlar. İlaç sanayiinde tablet üretiminde dağıtıcı ajandır. Süspansiyonların polimerizasyonunda kullanılır. Seramikte boyama maddesidir. Yüksek pH'a sahip fosfat çeşididir. Topaklamayı önlemek amacıyla kullanılır. Gıda sektöründe kullanımı yaygındır.
Trietanolamin %85 (TEA) Nötralize edici ajan olarak olarak bulaşık deterjanında,araba yıkama şampuanlarında, sıvı sabun bazlı deterjan formülasyonlarında, kişisel bakım ürünlerinde ve transparan çam yağ bazlı dezenfektanlarda emülsifiye edici bir etkiyle, suda çözünen Tea sabunlarını oluşturmak için; beton öğütmede yardımcı ajan olarak; tekstilde kullanılan yüzey aktiflerin üretiminde kullanılır.
Trikloretilen Ağır,stabil,toksik,yanıcı olmayan kloroform aromalı bir solventtir. Gıdalarda ,ilaçlarda ve kozmetiklerde kullanımı yasaklıdır.
Üre Tekstil sanayinde boya çözünürlüğünü artırmak için, detarjanlardajelleştirici olarak, kozmetikte cilt kremleri için koruyucular üretmekte, gübre olarak, alev geciktrici, mobilya için üre-formaldehit reçinesi (yapıştırıcı) ve çeşitli amaçlarda kullanılmak üzere reçine üretiminde kullanılır.Baskıda kullanılan yardımcı higroskopik özellikli maddedir.
Vazelin Açık gri renkte, kremsi yapıdadır. İlaç, kozmetik ve tekstil sanayinde taşıyıcı madde olarak kullanılmaktadır.
 
 


HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ