test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / EDTA VE ŞELAT İLİŞKİSİ - TARIM VE ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

elat Nedir? EDTA Nedir?  
  Şelat Nedir?

Bir metal iyonuna aynı ligand tarafından en az iki veya daha fazla elektron verilmesi ile oluşan halkasal yapılara verilen isim.  Şelat oluşturarak metal iyonlarının etkisini indirgeyen moleküllere de şelatlayıcı ajan denir. Mesela metabolizmaya alınan ağır metalleri şelatlaması ve onların etkilerini elimine etmesi için dimerkaprol ilaç olarak kullanılır. Kimyasal proseslerde kullanılan şelatlayıcı ajanların başında edta gelir.
 
             
 

EDTA Nedir?

EDTA bileşiği Etilen daimin tetraasetikait‘in kısaltmasıdır.EDTA polyaminokarboksilikasid bileşiğidir. Genel formülü ise [CH2N(CH2CO2H)2]2 şeklindedir.  EDTA ilk olarak Ferdinand Munz tarafından tanımlanmıştır.  Munz EDTA'nın keşfini etilendiamin ve klorasetik asit çözeltilerinden elde etmiştir.  Poliaminokarboksilik asid grubudan olan EDTA’nın kimyasal yapısına bakıldığında 2 amino 4 karboksil ligandı vardır.

EDTA metal iyonlarına karşı yüksek afinite gösterir.  EDTA laboratuvar’da metal iyonlarını tutmak için kullanılır. Biyokimya ve moleküler biyoloji yon tüketici olarak enzimlere karşı kullanılır. Analitik kimyada compleksmetrik titrasyon, su sertliği maskeleyici ajanlar analizlerinde kullanılır. Bu asit kimyasal ürünlerde kullanılan bir sabitleyicidir. Belli bir formülün içindeki maddelerin bazı elementlerle (özellikle minerallerle) birleşmesine mani olarak ürünün su gibi maddelerle karşılaştığında doku, koku ve kıvam gibi istenmeyen değişikliklere uğramasını önler.

  

ETİKETLER : ŞELAT NEYE DENİR,ŞELAT NE İŞE YARAR,ŞELATIN FAYDALARI,ŞELATLI ÇİNKO NASIL YAPILIR,ŞELATLI DEMİR NASIL YAPILIR,ŞELAT NE KADAR KULLANILIR,ŞELATLI BOR ÜRETİMİ,ŞELATLI İZ ELEMENTLERİN ELDESİ,EDTA NASIL KULLANILIR,DETANIN FAYDALARI,TARIMDA EDTA KULLANIMI,ŞELATIN KULLANILDIĞI YERLER,EDTANIN KULLANILDIĞI ALANLAR,EDTA MSDS,EDTANIN ÖZELLİKLERİ.EDTA ŞELATLI GÜBRE FORMÜLÜ,EDTA ŞELATLI GÜBRE FORMÜLLERİ.

HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ