test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / EDTA - hammaddeler ansiklopedisi

ETİLENDİAMİNTETRAASETİKASİT (EDTA) ANALİZLERİ

EDTA (Etilendiamin tetraasetikasit) ile Yapilan Analizler


01. 0.01 M Edta Çözeltisinin Hazirlanmasi

EDTA ve tuzlari saf olduklari için primer standart olarak kullanilabilinirler. EDTA (HY4) ile, disodyum tuzu ise (Na2H2Y.2H2O) ile gösterilir. Disodyum tuzunun sudaki çözünürlügü EDTA dan daha fazla oldugundan genellikle çözelti hazirlanirken disodyum tuzu kullanilir.

(Na2H2Y.2H2O) 2 saat kadar sicakligi 80 ºC olan etüvde bekletilir. Desikatöre alinarak sogutulur. 3.7224 g disodyum tuzu tartilarak 1 L balonjojeye saf su yardimi ile aktarilir. Son hacim 1 L’ye tamamlanir.

02. Tampon Çözeltisinin Hazirlanmasi

67,5 g amonyum klorür 570 mL derisik amonyak çözeltisinde çözdürülerek saf su ile 1 L’ye tamamlanir.


03. Indikatör Çözeltisi

Eriochrom Black T indikatörü : 0,5 g eriochrom Black T (Merck 1.03168) 100 mL %67’lik etil alkolde çözülür.

Variamine Blue B Indikatör Çözeltisi: 1 g variamine blue B bir miktar saf içerisinde çözüldükten sonra son hacmi 100 mL2 ye tamamlanir.

04. EDTA Ile Kalsiyum (Ca) Tayini

Bir erlene, kalsiyum analizi yapilacak numuneden 50 mL alinarak üzerine 1 mL tampon çözelti ve 3-4 damla indikatör eklenir. Ayarli EDTA çözeltisi ile titrasyona baslanir. Çözeltinin baslangiç rengi olan kirmizi rengin maviye döndügü anda titrasyona son verilir. Ve harcanan hacim kaydedilir.

1 mL 0.01 M EDTA 0.4008 mg Ca esittir

Ca miktari (mg/mL) = (Vx 0.4008 x1000) / m

V = Harcanan EDTA çözeltisinin hacmi
m = Alinan örnek miktari


05. EDTA Ile Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg)Tayini

Bir erlene, kalsiyum ve magnezyum içeren analizi yapilacak numuneden 50 mL alinarak üzerine 30 mL saf su eklendikten sonra 1 mL tampon çözelti ve 3-4 damla indikatör eklenir. Ayarli EDTA çözeltisi ile titrasyona baslanir. Çözeltinin baslangiç rengi olan kirmizi rengin maviye döndügü anda titrasyona son verilir. Ve harcanan hacim kaydedilir. Bu hacim çözeltide bulunan her iki iyon için harcanan miktardir (VT).
Daha sonra ayni numuneden baska bir erlene 50 mL alinir. Çözeltiye amonyum oksalat veya oksalit asit ilave edilir. Ortamin pH’si kontrol edilir. Eger ortam asidik ise çökme olmaz. Ortama yavas yavas amonyak eklenerek ortam bazik hale getirilir. Ve bazik ortamda kalsiyum, kalsiyum okzalat olarak çöker. Çözelti süzülerek çökelek ayrilir. Süzüntüde sadece magnezyum kalir.

05.01. EDTA ile Magnezyum (Mg) Tayini

Kalsiyumu uzaklastirilmis çözeltinin hacmi 100 mL’ye seyreltilir ve içerisinden 50 mL çözelti alinarak üzerine1 mL tampon çözelti ve 3-4 damla indikatör eklenir. Ayarli edta çözeltisi ile titrasyona baslanir. Çözeltinin baslangiç rengi olan kirmizi rengin maviye döndügü anda titrasyona son verilir. Ve harcanan hacim kaydedilir. Bu hacim çözeltideki magnezyum için harcana miktardir (VMg) .


1 mL 0.01 M EDTA 0.2432 mg Mg esittir

Mg miktari (mg/mL) = (Vx 0.2432 x1000) x SF / m

V = Harcanan EDTA çözeltisinin hacmi
m = Alinan örnek miktari
SF = ( 100/50 = 2)

Baslangiçta bulunan Vt dan VMg çikarilarak kalsiyum için harcanan EDTA miktari bulunur. Ve EDTA Ile Kalsiyum (Ca) Tayini yöntemine göre hesap yapilir.



06. EDTA ile Demir (III) (Fe) Tayini

Bir erlene, demir (III) analizi yapilacak çözeltiden 100 mL (Bu miktar örnegin derisimine göre degisebilir) alinarak üzerine pH’si 2-3 olana kadar tampon çözelti ve 3-4 damla variamine Blue B indikatörü eklenir. Ayarli EDTA çözeltisi ile titrasyona baslanir. Çözeltinin baslangiç rengi olan viole rengin gri üzerinden sariya döndügü anda titrasyona son verilir. Ve harcanan hacim kaydedilir.


1 mL 0.01 M EDTA 0.5585 mg Fe esittir

Fe miktari (mg/mL) = (Vx 0.5585 x1000) x / m

V = Harcanan EDTA çözeltisinin hacmi
m = Alinan örnek miktari



07. EDTA ile Bakir (Cu) Tayini

Bir erlene, bakir analizi yapilacak çözeltiden 100 mL (bu miktar örnegin derisimine göre degisebilir) alinarak üzerine koyu mavi renk olusuncaya kadar piridin eklenir. Çözeltiye 4-5 damla Pyrocatechol Violet eklendikten sonra ayarli EDTA çözeltisi ile titrasyona baslanir. Çözeltinin yesile döndügü anda titrasyona son verilir. Ve harcanan hacim kaydedilir.


1 mL 0.01 M EDTA 0.6337 mg Cu esittir

Cu miktari (mg/mL) = (Vx 0.6337 x1000) x / m

V = Harcanan EDTA çözeltisinin hacmi
m = Alinan örnek miktari


08. EDTA ile Nikel (Ni) Tayini

Yaklasik 0.1 M nikel tuzu içeren çözeltiye nötral olana kadar seyreltik sodyum hidroksit ve 35 mL 0.1 M EDTA çözeltisi eklenir. Iyice çalkalanan çözeltinin hacmi 150 mL’ ye tamamlanir. Üzerine 4 mL kadar tampon çözelti ve 3-4 damla indikatör eklenir. 0.1 M çinko sülfat çözeltisi ile EDTA’nin fazlasi geri titre edilir.

0.1 M Çinko Sülfat Çözeltisinin Hazirlanmasi: 1.6345 g saf çinko parçasi 250 mL’lik balonjojeye tartilir. Üzerine (1/3) oraninda hazirlanmis sülfürik asit çözeltisinden 10 mL eklenir . Eger çözünme tam olmazsa bir kaç damla daha sülfürik asit çözeltisinden eklenir. Çözünme tam olunca içerisine 2 damla fenolftalein indikatörü eklenerek hafif pembe renk görününceye kadar sodyum hidroksit çözeltisi ile nötrlestirilir. Son hacim 250 ML’ ye saf su ile tamamlanir. Tartim tam yapilirsa çözeltinin derisimi tam olarak 0.1 M olur.


Ni (mg/mL) = (NEDTA x VEDTA – NZnSO4 x V ZnSO4)




09. EDTA Ile Çinko (Zn) Tayini

Bir erlene, içerisindeki çinko derisimi yaklasik 0.02 M olan analizi yapilacak numuneden 100 mL alinarak üzerine 2 mL tampon çözelti ve 3-4 damla indikatör eklenir. Ayarli EDTA çözeltisi ile titrasyona baslanir. Çözeltinin baslangiç rengi olan kirmizi rengin maviye döndügü anda titrasyona son verilir. Ve harcanan hacim kaydedilir.

1 mL 0.01 M EDTA 0.6540 mg Zn esittir

Zn miktari (mg/mL) = (Vx 0.6540x1000) / m

V = Harcanan EDTA çözeltisinin hacmi
m = Alinan örnek miktari


10. EDTA Ile Mangan (Mg) Tayini

Bir erlene, derisimi yaklasik 0.01 M olan mangan –II tuzu çözeltisinden 100 mL alinir. Ara sira çalkalanarak kaynama sicakligina kadar isitilir. 10 dakika kaynatildiktan sonra 0.4 g kadar hidroksilamin hidroklorür koyulur. Eger çözelti asidik ise seyreltik sodyum hidroksit ile nötrlestirilir. Daha sonra çözeltiye 3 mL trietanolamin, 2 mL tampon çözelti ve 3-4 damla indikatör eklenir. Ayarli EDTA çözeltisi ile titrasyona baslanir. Çözeltinin baslangiç rengi olan kirmizi rengin maviye döndügü anda titrasyona son verilir. Ve harcanan hacim kaydedilir.

1 mL 0.01 M EDTA 0.5493 mg Mn esittir

Mn miktari (mg/mL) = (Vx 0.5493 x1000) / m

V = Hacanan EDTA çözeltisinin hacmi
m = Alinan örnek miktari



 

ETİKETLER : EDTANIN FİZİKSEL VEW KİMYASAL ÖZELLİKLERİ,EDTA NEREDE KULLANILIR,EDTA KİMYASI,KİREÇ ÇÖZMEDE EDTA,TARIM ÜRÜNLERİNDE EDTA,SU YUMUŞATMADA EDTA,ŞELAT VE EDTA,EDTA VE ŞELATLI ÜRÜNLER,EDTA ŞELATTA NASIL KULLANILIR,TARIM SEKTÖRÜNDE EDTA ÖNEMİ,GÜBRE ÜRETİMİNDE EDTA,EDTALI GÜBRELER,EDTALI DENGE GÜBRELERİ,EDTALI NPK GÜBRELER,EDTALI SIVI GÜBRELER,EDTALI KOMBİ GÜBRELER,EDTALI TOZ GÜBRELER.

    HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ