test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / ATIK YAĞLAR - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ

ATIK YAĞ YÖNETMELİĞİ

                    

      Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği nin 9.maddesi "Atık Üreticisinin Yükümlülükleri"  gereği  atık madeni  yağların analizleri yaparak/yaptırarak kategorisini belirlemekle yükümlüdür. 
Bu amaçla; Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Referans Laboratuar Merkezi tarafından
yetkilendirilmiş laboratuarlar listesinden ilgili laboratuarları görebilirsiniz. 

Yağların Genel Tanımı

Genel olarak iki katı cismi birbirinden ayırmak,sürtünme gücünü minimum indirerek kolay hareketini sağlamak amacıyla kullanılan maddelere "yağlayıcı" veya "yağ" denir. Bu iki cisim arasındaki maddenin yaptığı iş de yağlamadır.

Yağlar elde edilişlerine göre başlıca iki gurupta toplanırlar; 
   1. Sentetik Esaslı Yağlar
   2. Mineral (Madeni) Esaslı Yağlar

Sentetik Yağlar: Kimyasal yolla elde edilen yağlardır. Doğal yapıya sahip diğer yağların görev yapamayacakları hallerde yağlamayı yapabilmek gayesiyle yapılır ve kullanılır.

Madeni Yağlar : Ham petrolün destilasyonu sonucunda elde edilen dip ürün(bakiye) yeniden mineral yağ elde edebilecek şekilde rafinasyona tabi tutulur. Elde edilen yağlar başlıca ince,orta ve ağır yağlardır.

Atık yağ: Kullanılmış taşıt yağları ve endüstriyel yağları şeklinde tanımlanmaktadır.

Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği 21.01.2004 tarih ve 25353 Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Atık Yağlar İle İlgili Yasaklar Atık motor yağları dahil atık yağlar ile bu yağların işlenmesi sonucu çıkan atıkların çevreye zarar verecek şekilde sahada boşaltılması veya yenisi ile değiştirilmesi, depolanması, doğrudan veya dolaylı bir biçimde yüzeysel sular ile yeraltı suyuna, denizlere, drenaj sistemleri ile toprağa verilmesi ve mevcut düzenlemeler ile belirlenen limitleri aşarak hava kirliliğine neden olacak şekilde işlenmesi  yasaktır.

Neleri Kapsar;

1-     Motor yağları: Benzinli motor, dizel motor, şanzıman ve diferansiyel, transmisyon, iki zamanlı motor, hidrolik fren, antifiriz, gres ve diğer özel taşıt yağları

2-     Endüstriyel yağlar : Hidrolik sistem, türbin ve kompresör, kızak, açık-kapalı dişli, sirkülasyon, metal kesme ve işleme, metal çekme, tekstil, ısıl işlem, ısı transfer, izolasyon ve koruyucu, pas ve korozyon, izolasyon, trafo, kalıp, buhar silindir, pnömatik sistem koruyucu, gıda ve ilaç endüstrisi, genel amaçlı, kağıt makinesi, yatak ve diğer özel endüstriyel yağları ve endüstriyel gresleri

3-     Özel müstahzarlar: Kalınlaştırıcı, koruyucu, temizleyici ve benzeri

4-     Kontamine olmuş yağ ürünleri

Atık Yağ Nasıl Oluşur;

 Herhangi bir madeni yağ veya herhangi sentetik yağ sanayide veya sanayi dışı alanlarda özellikle yağlama amacı ile belli bir süre kullanım sonucu kimyasal ve fiziksel olarak kirlenir ve orijinal  özelliğini kaybeder. Yağ, içindeki katkı maddelerinin kırılması, normal kullanım esnasında kir, metal sürtünmeleri, su veya kimyasallarla karışarak kirlenir ve rengi koyulaşarak kullanılamaz  duruma gelir. Yağ zamanla uzun kullanımdan dolayı iyi performans göstermez. Dolayısıyla motorun daha iyi iş yapabilmesi için kullanılmış yağ, yeni yağla değiştirilir. 

 Atık Yağ Miktarları; 

Toplam madeni yağ üretimi       : 500.000 ton   Tahmini atık yağ üretimi            : 250.000 ton /yıl

Motor yağı üretimi                    : 270.000 ton   Toplanan atık yağ miktarı          : 10- 15. 000 ton /yıl

Endüstriyel yağ üretimi             : 230.000 ton Kayıp / yasa dışı imha                : > 230.000 ton /yıl

 

 Atık Yağ Neden Tehlikelidir

- Atık yağlar Ekotoksik özelliğe sahiptir. Bulunduğu ortamı kirletir. Ortamda yaşayan canlılara zarar verir. Bu yüzden toprağa ve suya atılmamalıdır.  

- Sobalar, küçük fırınlar, gibi yerlerde yakılması yasaktır. Çünkü atık yağın içindeki ağır metal ve klor bileşimleri atık hava ile birlikte atmosfere salınarak havayı kirletir ve insan sağlığına zarar verir.

  - Bir litre yağ, 1 milyon litre suyu kullanılamaz, 5 milyon litre suyu içilemez duruma getirir. Bir litre kullanılmış motor yağı ise 800 bin litre içme suyunu kullanılamaz hale getirir.

Kirleticiler

Müsade Edilen Sınır Değerleri

(I.Kategori Atık Yağ)

Müsade Edilen Sınır Değerleri

(II.Kategori Atık Yağ)

Müsade Edilen Sınır Değerleri

(III.Kategori Atık Yağ)

Arsenik

< 5 ppm

Max.       5 ppm

>  5 ppm

Kadmiyum

< 2 ppm

Max.       2 ppm

>  2 ppm

Krom

< 10 ppm

Max.     10 ppm

>  10 ppm

Klorür

Max. 200 ppm

Max.  2000 ppm

> 2000 ppm

Kurşun

< 100 ppm

Max.   100 ppm

>  100 ppm

Toplam Halojenler

Max. 200 ppm

Max. 2000 ppm

> 2000 ppm

Poliklorlubifeniller (PCB)(1)

Max.   10 ppm

Max.     50 ppm

> 50 ppm

Parlama Noktası

Min. 38 C

Min. 38 C

 

(1) PCB ölçümleri Bakanlığın uygun bulması halinde sektörel bazda yapılabilir.

 Hangi Atık Yağ Hangi Kategoriye Girer ;

Çevre ve Orman Bakanlığı’nca yapılan atık yağ kategori belirleme çalışmaları neticesinde genel olarak:

• Makine yağlama yağları    1. Kategori

• Motor yağları (Araçlardan) 2. Kategori

Olarak belirlenmiştir. (Bu çalışma ülke genelinden numuneler alınarak yapılmış olup bu numunelerin  analizlerinin sonuçları çoğunlukla karşısında belirtilen kategoride çıkmıştır. Bir atık yağın analiz sonucu illaki bu çalışma sonucu belirtilen kategoride çıkacak diye bir kural yoktur. Örneğin az kirlenmiş bir motor yağı 1. kategori çıkabilir.)

Atık Yağların Kullanım Alanları ;

 

Kapsamda yer alan yağlar Yönetmelikle 3 kategoriye ayrılmıştır.

I.   Kategori Atık Yağlar : Ürün ve enerji geri kazanımı yapılabilir.

II.  Kategori Atık Yağlar: Enerji geri kazanımı yapılabilir ancak ürün geri kazanımı yapılamaz.

III. Kategori Atık Yağlar: Tehlikeli atık yakma tesislerinde bertaraf edilmelidir.

Atık Yağ Üreticisinin Yükümlülükleri ;

 

Atık Yağ Üreticileri:

•   Atık yağ üretimini en az düzeye indirecek şekilde gerekli tedbirleri almakla,

•   Atık yağların lisans almış taşıyıcılar vasıtasıyla lisanslı bertaraf tesislerine gönderilerek bertaraf ettirilmesini sağlamakla,

•   Atık yağların tesis dışına taşınmaları durumunda Ulusal Atık Taşıma Formu’nu doldurmakla,

•   Atık yağlarını Yönetmelikte belirtilen şekilde geçici depolamakla,

•   Atık yağlarla ilgili kayıtlar 5 yıl süreyle saklanmalıdır.

 Atık Yağların Geçici Depolanması ;

 •   Atık yağlar geçirimsiz zemin üzerine yerleştirilmiş tanklar/konteynerler/variller içinde toplanır.

•   Farklı kategorilerdeki atık yağlar ayrı kaplarda toplanırlar, bu atık yağlar birbirleriyle ve farklı atıklarla karıştırılmazlar.

•   Atık yağ geçici depolama kapları göstergeli olup dökülmeye, sızmaya ve yağmura karşı önlem alınır. 

•   Atık yağ depolama kapları  kırmızı renkli olmalı ve  üzerinde “Atık Yağ” ibaresi yer almalıdır.

 Atık Yağların Geri Kazanılması ;

 Geri dönüşüm(kazanım) genel olarak, atık yağın temizlenerek tekrar kullanılabilir özelliklerine kavuşturmak için yapılan işlemlerdir, diye tanımlanabilinir.I. kategori atık yağlar rafinasyon ve rejenerasyon yolu ile geri kazanılabilir. Bu uygulama için Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğinin  21. maddesinde belirtilen şartları sağlayan tesislerin Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan lisans alması gerekmektedir. 

Rejenerasyon: Bu işlem ile atık yağlardan her türlü kirletici, oksidan ürünleri, partiküller giderilerek ulusal veya uluslar arası standart ve şartnameler ile kullanım amacına uygun orijinal yağ elde edilir. 

Rafinasyon: Bu işlemde ise destilasyon veya asit-kil rafinasyonu ile atık yağ geri kazanılır. Destilasyon işlemi, çöktürme, ısıtma, vakum, filtrasyon ve santrifüj aşamalarını içerir. Atık yağ, çöktürme tankında büyük partiküller çöktürülerek giderilir. Daha sonra yağ ısıtılır ve su, uçucu hidrokarbonlar ve askıda katı maddeler vakumlu filtre ile giderilir. Nötralizasyon ve demulfizasyondan sonra atık yağ 150 0C de ısıtılır. Filtrasyondan geçen partiküller santrifüj edilerek %90 oranında ürün elde edilir.